Емирът на Катар подари самолет за $500 млн. на Ердоган

Новината бе потвърдена от президента след като бе запитан дали за него е платено с пари на данъкоплатците. „Самолетът, за който се говори, в момента се боядисва“, обяви Ердоган пред медии, след като летя с него от Азербейджан до Турция през уикенда

[ad id=“225664″]

Турският президент Реджеп Ердоган е получил подарък на стойност половин милиард долара, информира Bloomberg, цитиран от Profit.bg.

Луксозният самолет е дар от емира на Катар, а новината бе потвърдена от Ердоган, след като бе запитан дали за него е платено с пари на данъкоплатците.

Турция бе проявила интерес към покупката на самолета, чиято цена се смята че е около 500 млн. долара. Разбирайки за това, емирът Тамим Бин Хамад бин Ал Тани решил да направи неочакван подарък на Ердоган.

Държавните медии в Турция информират, че самолетът Boeing 747-8i е довел до сериозна вълна от критика от страна на опозиционните сили.

„Самолетът, за който се говори, в момента се боядисва“, обяви Ердоган преди медии, след като летя с него от Азербейджан до Турция през уикенда.

Разходите на Ердоган в последните години са обект на сериозен интерес от страна на опозицията. Те са на мнение, че президентът харчи ценни ресурси, за да може да си позволи дворец, който е четири пъти по-голям от Версай, а също и луксозни автомобили и самолети.

В отговор Ердоган споделя, че всичко, включително и дворецът, е собственост на правителството на страната и че разходите не са от значение, когато става въпрос за престижа на турската държава.

[ad id=“263680″]

Самолетът е произведен през 2012 г. и може да превозва до 76 души на борда си, включително и до 8 души персонал.

Все още не е ясна съдбата на настоящият самолет на Ердоган Airbus A-330-200, който бе закупен през 2014 г. Той бе придобит за нуждите на министър-председателя, но след това бе зачислен към президентството, след като Ердоган бе избран същата година, а на неговото място бе заето от Ахмет Давутоглу.

Именно тогава от Daily Sabah цитираха експерт, според който неговата цена е 221 млн. долара, а за допълнителни подобрения и ремонти са вложени още 100 млн. долара.

През 2015 г. в страната се разрази скандал с Mercedes на стойност 385 хил. долара, закупен за нуждите на министъра по религиозните въпроси.

[ad id=“236993″]

Мехмед Гормез върна луксозното возило, но Ердоган обяви, че дарява негов личен автомобил от същата марка, като освен това добави към него и частен самолет.


image0 (9K)