Емил Христов председател на Общински съвет на Стара Загора: „За поредна година няма да има увеличение на данъци и такси“

На проведена среща на Общинското ръководство с гражданите на Стара Загора,  която се проведе снощи, беше направен отчет, за какво ще бъде използван предвидения за 2017 година бюджет на Общината.

„Бюджет – 2017 има същата философия като миналата година – стремим се да изразходваме икономично парите, които събираме. За поредна година няма да има увеличение на данъци и такси, както е обещал в програмата си кметът Живко Тодоров. Успяваме да се справим, за разлика от други големи градове, в резултат на добрата ни финансова политика. Има направления, в които започваме да чувстваме недостиг, защото държавата ни възлага и иска от нас, без да ни осигури паричен ресурс, каза председателя на Общинския съвет – Емил Христов  По думите му, през миналата година общината е платила 240 000 лева повече за чистотата, заради доплащанията по Закона за управление на отпадъците, които растат с всяка година. „Справяме се, главно защото кметът и екипът му участват с отговорност, когато се провеждат всички мероприятия и изразходваме колкото може по-рационално предвидените средства“, коментира още председателят.

Ресорните заместник-кметове на Стара Загора Йордан Николов и инж. Янчо Калоянов очертаха основните дейности, които предстои да бъдат свършени в града през настоящата година.

В Стара Загора ще бъдат обновени през тази година със средства по проект „Обновяване на Образователната инфраструктура в Стара Загора“ на Оперативна програма „Региони в растеж“, на обща стойност близо 15 милиона лева. Тя ще обхване четири  училища и две детски заведения:

 – СУ „Железник“ – 5,6 милиона лева;

 – ЕГ „Ромен Ролан“ – 2,2 милиона лева;

 – ІХ ОУ „Веселин Ханчев“ – 2,2 милиона лева;

 – СУ „Иван Вазов“ – 1,9 милиона лева;

 – ОДЗ 58 „Звездица“ в кв. „Железник“ – 1,8 милиона лева;

 –  ОДЗ „Звънче“ в кв. „Три чучура север“ – 1,2 милиона лева.

Друг важен проект по Оперативна програма „Региони в развитие“, чието изпълнение предстои тази година, е „Обновяване на градската среда в Стара Загора“ на обща стойност 15,7 милион лева. Със 7 милиона лева от тях ще бъде обновен Парк „Митрополит Методий Кусев“. Други 7,5 милиона лева са предвидени за пешеходната зона по булевард “ Цар Симеон Велики“, която ще бъде основно реконструирана. Ще бъде обновено и площадното пространство около сградата на общинската администрация, като стойността на извършените дейности ще бъде 1,2 милиона лева.

През тази година ще бъде извършена и рехабилитация на една от основните пътни артерии в града – булевард  „Св. патриарх Евтимий“. Мостовото съоръжение ще стане 4-лентов път, което ще разтовари трафика и ще промени изцяло облика на града ни“, съобщи инж. Калоянов. „Всичко, което правим, се случва по правилния начин. Постигнали сме намаляване на цените за преасфалтиране, рехабилитация на тротоари и междублокови пространства с около 25-30%. За нас е важно да използваме ефективно обществения ресурс“, подчерта той.


image0 (9K)