Емил Димитров: ВиК холдингът ще осигурява съфинансиране по европроекти

„По оперативна програма „Околна среда“ са осигурени средства, за да може с по около 100 млн. във всяка област да се поднови водопреносната мрежа, пречиствателните станции, целият сектор. ВиК-тата са в тежко положение и нямат собствено съфинансиране, защото програмата от ЕС е: даваме ви 80 млн., вие трябва да дадете 20 млн. от себе си… Този холдинг, с тези пари, които ще бъдат дадени, ще може да уреди съфинансирането, което не могат да си позволят повечето ВиК-ата. Тази структура ще помогне на всички“, обясни Емил Димитров.

„Тази вода, която ни трябва, я имаме. Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на „Софийска вода“, нито на деривациите на „Софийска вода“.

Деривациите, които захранват язовира „Белмекен“ за друга каскада, могат да бъдат пренасочвани. От 1993 година, когато е изграден реверсивният тунел, до момента той е използван многократно и с тестова цел, с допълване, с опресняване на вода. Тази система е много добре премислена. Този тунел е двупосочен“. Това обясни в предаването „Неделя 150“ по БНР министърът на околната среда и водата Емил Димитров.

„Трябва да се пести водата“, категоричен е министър Димитров.

„На много места се нагнетява напрежение… Всеки, който има огромни загуби, не иска да си оправи загубите, а иска да му се увеличи водоподаването. Аз не мога да пълня каца без дъно“, каза той.

„30 години „ВиК – Шумен“ не е направило нищо за водопровода, построен поне 20 години преди това. Решили, че понеже е по-евтина водата от язовир „Тича“ по този водопровод, няма да поддържат останалите сондажи в града. През тези години са откраднати помпите, тръбите. В момента градът има сондажи и възможност да се захрани самостоятелно, но няма инфраструктура… През всичките години в Перник системата е ставала все по-зле. Дори да посоча имената, това няма да оправи системата“, заяви Емил Димитров.


image0 (9K)