Емилиян Гебрев призова властите „българският Новичок“ да влезе в дневния ред на НАТО и ЕС

Българските власти да поставят случая с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор на „ЕМКО“ Валентин Тахчиев в дневния ред на НАТО и Европейския съюз (ЕС). За това призоваха тримата в свое отворено писмо до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и президента Румен Радев във вторник.

Както Свободна Европа писа миналата седмица, разследването на опита за покушение срещу Гебрев, сина му и производствения директор на „ЕМКО“ през април 2015 г. е било спряно от българската прокуратура в края на август. На този фон Германия потвърди, че руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил отровен с вещество от групата Новичок, подобно на бившия руски двоен агент Сергей Скирпал през 2018 г.

         “ „Демократичният свят
             се изправи като един,
             за да спаси живота и
             разкрие истината за
             отравянето на руски
             гражданин“

„Европейският съюз и НАТО обсъждат политически отговор на това престъпно деяние, като не се изключват и санкции. С една дума, демократичният свят се изправи като един, за да спаси живота и разкрие истината за отравянето на руски гражданин, извън своята територия“, пише по този повод в писмото на Гебрев до българските власти.

Оръжейният производител определя като случайно съвпадение факта, че спирането на разследването за отравянето му се припокри със събитията около Навални. Отбелязва обаче, че то е „логично следствие от провежданата от българските власти вече месеци и години системна политика на забавяне, затрудняване и отклоняване в неверни посоки на разследването на „българския Новичок“.

         “ „Българските власти
             бяха принудени да признаят,
             че на наша територия свободно
             са се занимавали с терористична
             дейност група руски граждани“

„Истината е, че българските власти бяха принудени да признаят, че на наша територия свободно са се занимавали с терористична дейност група руски граждани, някои от тях свързани и със случая „Скрипал“. С огромна неохота бяха съобщени имената и повдигнати обвинения на трима от тях“, припомня Гебрев, визирайки Сергей Федотов, Георги Горшков и Сергей Павлов.

В тази връзка Емилиян Гебрев, синът му Христо и Валентин Тахчиев настояват не просто да бъде възобновено разследването за отравянето им, но и то да бъде задълбочено, включително и чрез официална молба за съдействие към Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Както Свободна Европа писа през януари, българските власти така и не пожелаха от базираната в Хага организация да се включи в разследването.

Гербев иска още „България незабавно да заяви съществуват ли в някаква форма остатъци от веществени доказателства, които биха помогнали за нов, по-задълбочен анализ на използваното в България бойно отровно вещество“, както и за съвместни действия по разследване с Германия и Великобритения. Наред с това той призовава София да поиска съдействие от Москва за „изясняване самоличността на установените обвиняеми по делото“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)