Елеонора Драгиева от Берое с победа на международния турнир по лека атлетика „Самарско знаме“

Деветнадесетото издание на Международния лекоатлетически турнир „Самарско знаме”се проведе днес на стадион „Берое” в Стара Загора.
Състезанието се организира от Спортен клуб по лека атлетика „Берое“, със съдействието на Община Стара Загора и Българската федерация по лека атлетика. Целта е да се популяризира леката атлетика и да се съхранят традициите на турнирните надпревари в България.
„Успяхме заедно, с общи усилия да възродим турнира „Самарско знаме” и той да се превърне в традиция. Благодаря и на Емилия Драгиева затова. Сигурен съм, че все повече старозагорци ще идват на стадиона, за да участват в този спортен празник. Успех на всички състезатели и нека най-добрият да победи”, пожела кметът Живко Тодоров.
Първият успех за леката атлетика в Стара Загора не закъсня. В дисциплината висок скок за жени победата грабна Елеонора Драгиева с постижение 179 см, което е покрит норматив за участие в Европейското първенство по лека атлетика за състезатели до 23 години. Златният си медал тя получи от кмета Живко Тодоров, който й пожела успех в състезанията. Той и подари книгата „Босоногата кралица” за живота на легендата във високия скок Йорданка Благоева.
В най-очаквания финал на 100 м гладко бягане за мъже представителят на клуб „Берое” Денис Димитров не остави никаква надежда за съперниците си и финишира пръв с резултат от 10.17 секунди.
Гъркинята Ирини Василио спечели бягането на 400 м за жени с резултат 52.4 секунди, а при мъжете пръв финишира Алекс Василев с резултат 49.4 секунди.
В сектора за скок на дължина се разгоря люта битка между елитни скачачки. Румънката Анжела Морошану успя да спечели златния медал с постижение 6.45 м. Само на три сантиметра след нея остана нашата Габриела Петрова, Александра Начева е трета с 6.27 метра.
Андрей Скабейка от Беларус победи в скока на височина с 2.23 м, втори остана нашата млада надежда Тихомир Иванов с 2.19 м, а трети е Алан Смит от Шотландия с 2.15 метра.
В хвърлянето на копие за мъже старозагорецът Марк Славов бе безапелационен и с резултат 69.49 м остави съперниците си далеч назад.
При жените на 200 м гладко бягане Ина Евтимова бе класа над другите и финишира първа с резултат 23.2 сек. При мъжете в същата дисциплина победата грабна Светлин Иванов с резултат 21.1 сек.
Маринела Нинева не остави никакво съмнение за победата си на 3000 м гладко бягане и завърши далеч преди съперничките си с време 10.02.6 минути. На 1500 м при мъжете победи Иво Балабанов с резултат 3.45.4 минути.
Деян Гемиджев прати диска на 54 м, което също е покрит норматив за участие в Европейското първенство до 23 години. В хвърлянето на чук победи Живко Господинов с резултат 61.94 метра.
Стотици старозагорци се наслаждаваха на състезанията и аплодираха своите любимци.


image0 (9K)