Елена Поптодорова изпрати изявление до българските медии по повод инцидента на варшавското летище

Специално обръщение до българските медии по повод инцидента на летището в полската столица бе изпратено от Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ.

„В последната седмица името ми е замесено в дезинформационен скандал, за чиято ожесточеност и мащаб се оказах неподготвена“,пише тя.
В писмото си до медиите бившият дипломат обяснява в детайли своята гледна точка за случилото се, пише offnews.bg

„Преди полет до България по невнимание след внезапен телефонен разговор, свързан с 90-годишната ми майка, у мен, на борда на самолета е останала стока от безмитен магазин. Три дни по-късно при моето обратно кацане във Варшава, възстанових стоката, както и платих дължима за деянието си глоба. Полските летищни власти са знаели моята самоличност часове след като е установена липсата на стоката, имали са и достатъчно информация, че ми предстои обратен полет след дни. При завръщането ми те изрично поискаха от мен да се легитимирам с дипломатическия си паспорт.

Последвалата медийна вакханалия в България, която не пожали името ми, стигна до там да ми приписва несъществуващи болести и дори разрови дълбоките лични рани около паметта на детето ми. Отзвукът от нея е налице и в медии в Полша, Русия, Америка, Израел.“

Поптодорова е категорична, че ще съди всеки, който прекрачва границите на етиката и разпространява лъжи за нея и семейството й.

Тя заявява, че през 40-годишната си кариера е работила за авторитета и достойнството на България. „Заемала съм принципни позиции в интерес на държавата, които са били в разрез с интересите на местни и международни кръгове, които биха искали да имат задкулисно влияние у нас.“

Тя ще даде интервюта и за българските медии при връщането си у нас, става ясно още от изявлението.

Междувременно служител в безмитния магазин на варшавското летище разказа пред в. „Монитор“, че липсата на козметичния продукт излязла наяве при всекидневната инвентаризация. Екипът прегледал записите на камерите и чрез шенгенската система за разпознаване установил коя е пътничката. Когато три дни по-късно Поптодорова отново кацнала във Варшава с полет от София, при проверка на самоличността граничният полицай установил, че по лицето работи полската полиция. Уведомил комисариата на МВР на летището, дошли двама полицаи и поканили Поптодорова на разговор, където я уличили в извършването на кражба. Тя платила глоба и се признала за виновна.


image0 (9K)