ЕК санкционира България заради магистрала „Струма“!

България може да бъде санкционирана от Европейската комисия заради новото трасе за магистрала „Струма” през Кресна.

[ad id=“225664″]
То получи зелена светлина, но отново поставя страната ни в уязвима ситуация, категорични са еколозите. Проектът за източен обход на Кресненското дефиле получи зелена светлина. Новите текстове от него обаче, които предвиждат в посока София да мине по билото на планината, поставят страната ни в уязвима ситуация.
Новото в този проект е, че пътят към София ще минава по билото на планината. Старият вариант предвиждаше на това място да се прави 15-километров тунел. Сега вместо него по билото ще се правят няколко къси тунела и виадукти.
Стойността на избраното ново трасе в посока София е около 800 млн. лв. Това е възможно най-евтиният вариант, твърдят от Министерството на регионалното разивите. Старото трасе – през дефилето в посока Кулата ще бъде разширено, а завоите – изправени.
Еднопосочния път в дефилето ще повлияе негативно на икономическото развитие на района, смятат в Кресна.

[ad id=“255238″]
Брюксел отказва да одобри апликационните форми за цялостната магистрала. Отсечките, които се изграждат в момента, се строят с държавни пари, а строителите имат да получават най-малко 60 млн. лв.
Развръзката е в ръцете на министъра на околната среда и водите, който трябва да положи последния подпис. Каквото и да стане крайният срок е 2023 година. В противен случай страната ни ще трябва да връща милиарди.

http://BNews.bg


image0 (9K)