ЕК прекрати антимонополното разследване срещу „Газпром“

Европейската комисия прекрати антимонополното разследване срещу руския енергиен гигант „Газпром“, което продължи близо 6 години. Това е съобщил за ТАСС източник от Брюксел, който уточнява, че делото е уредено без глоби.

[ad id=“225664″]

Брюксел приема предложените промени от „Газпром“ и ги прави юридически задължителни за сделките на европейските държави с руската компания. Ако обаче „Газпром“ се отметне или не спазва тези промени, то въпросът за глоба от 10% от годишния оборот на компанията отново става актуален.

Газовата компания се съгласи да формира цените на своите доставки за Централна и Източна Европа, в това число и България по начин, по който прави това за Германия и останалите западни страни. Отпада забраната доставен руски природен газ да не може да се продава на трети страни, както и някои от обвързващите правила, действащи досега.

[ad id=“263680″]

Европейската комисия наложи на „Газпром“ редица задължения, с които се отстраняват изразените опасения по отношение на конкуренцията и се позволява свободният пренос на газ на конкурентни цени на пазарите на газ в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

В съобщението на Комисията се припомня, че „Газпром“ е най-големият доставчик на природен газ в редица държави от ЦИЕ.

През април 2015 г. ЕК изпрати изложение на възраженията до „Газпром“. В него се посочва предварителното становище на Комисията, че дружеството нарушава антитръстовите правила на ЕС, като следва обща стратегия за разделяне на пазарите на газ според националните граници в осем държави членки (България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Тази стратегия вероятно е позволила на „Газпром“ да налага по-високи цени на газа в пет от тези държави членки (България, Естония, Латвия, Литва и Полша), се казва в съобщение на Комисията.

[ad id=“236993″]

С днешното решение на Комисията се слага край на тази практика на „Газпром“. Освен това на „Газпром“ се налага подробен набор от правила, които значително ще променят начина, по който дружеството извършва дейност на централно- и източноевропейските газови пазари:

– Край на договорните бариери пред свободния пренос на газ: „Газпром“ трябва да премахне всички наложени на клиентите си ограничения по отношение на репродажбата на газ през граница.

– Задължение за улесняване на потоците на газ към изолираните пазари и от тях: „Газпром“ ще позволи потоците на газ да текат към и от части на Централна и Източна Европа, които все още са изолирани от другите държави членки поради липса на междусистемни връзки, а именно балтийските държави и България.

[ad id=“236999″]

– Структуриран процес за осигуряване на конкурентни цени на газа: на съответните клиенти на „Газпром“ се предоставя ефективен инструмент, с който да се гарантира, че тяхната цена на газа отразява равнището на цените в конкурентни западноевропейски пазари на газ, особено в разпределителните центрове за втечнен газ.

– Без използване на господстващо положение при доставките на газ: „Газпром“ не може да се възползва от каквито и да е предимства, свързани с газовата инфраструктура, които получава от клиентите си, като използва господстващата си пазарна позиция в доставките на газ.

Комисията реши да направи тези задължения (т.нар. „ангажименти“) правно обвързващи по отношение на „Газпром“ (по член 9 от Регламент № 1/2003 относно антитръстовите правила на ЕС). Ако дадено дружество нарушава тези задължения, Комисията може да наложи глоба в размер до 10% от световния оборот на дружеството, без да се налага да установява нарушение на антитръстовите правила на ЕС.

[ad id=“237001″]

Новите задължения на „Газпром“ ще са в сила в продължение на осем години.

Делото срещу газовата компания започна още през 2015 годинаприпомня сайтът „Гласове“. Тя бе обвинена за възпрепятстване на конкуренцията и отварянето на пазара, както и за определяне на високи цени за няколко държави в ЦИЕ, сред които и България. В хода на делото от „Газпром“ представиха предложение за промяна, а засегнатите държави написаха становища дали приемат тези идеи.


image0 (9K)