Експлозия и радиация на ракетен полигон в Русия, петима загинаха

Експлозия на полигона за тестване на ракети в Архангелск е предизвикала смъртта на петима души, съобщава AFP, позоваваща се на данни на Руската ядрена агенция („Росатом“).

Смъртоносният инцидент е от 8 август, полигонът е на 30 км от Северодвинск. Според държавната корпорация „Росатом“ експлозията е станала по време на дейности, свързани с „изотопни източници на зареждане“.

По-рано местните власти заявиха, че инцидентът е причинил повишаване на нивата на радиация, макар военните да отрекоха тази информация. В официално изявление „Росатом“ заяви, че при инцидента са загинали петима от служителите й, а трима са ранени, като са получили изгаряния и други наранявания.

Както винаги в подобни случаи властите в Русия са скъпи на информация. Първоначално министерството на отбраната заяви, че шестима негови служители и един разработчик са ранени, а двама други двама специалисти са починали от раните си.

От Общата държавна система за изследване на радиационната обстановка (ЕГАСМО) съобщиха, че радиацията в Архангелска област е в рамките на нормалното, като гама-лъчението е в допустими норми – 10 микрорентгена в час в Северодвинск, и 11 микрорентгена в час в Архангелск. От институцията добавят, че допустимото излъчване е до 50 микрорентгена в час.


image0 (9K)