Експлоатацията на труд в България е в пълна сила

Експлоатацията на труд в ХХI век в България е в пълна сила. Това коментира омбудсманът Мая Манолова по повод законодателните промени, с които работниците на закрити предприятия да могат да получат дължимите си заплати от Фонда за гарантиране на вземанията.

„Дори не говоря за минималните и мизерни заплати. Не говоря за тежкия миньорски труд, който се заплаща в размер около минималната работна заплата. Има безобразни работодатели, които бавят или не плащат дори тези мизерни работни заплати“, каза пред БНТ омбудсманът.

[ad id=“225664″]

Тя настоява да бъде забранено предприятията, които не се издължават на своите работници, да участват в обществени поръчки.

„Една фирма печели обществени поръчки от ДФ „Земеделие“, от министерства. Причината да печели тези поръчки е, че посочва най-ниска цена. В тази цена трудът на работниците не е включен“, допълни Манолова.

За тази фирма омбудсманът коментира, че печеленето на обществени поръчки и неизплащането на дължимите суми на работниците продължава повече от година.

„Чувството за справедливост е така накърнено, че води до гняв у хората“, обясни Манолова. Тя настоява със законови промени работниците да си получат дължимите заплати от Фонда за гарантиране на вземанията.

Едно от предложенията на Манолова е, когато фирмата не е в неплатежоспособност и работникът реши да я съди, да може да направи това по бърза процедура.

[ad id=“225664″]
Работниците да не бързат със съдебни дела, посъветва тя хората, чиито възнаграждения са забавени. „Очаквам в края на септември работникът да има бърза писта да се снабди с изпълнителен лист за изплащане на парите от работодателя си“, уточни Мая Манолова.

При сегашните условия Фондът за гарантиране на вземанията може да изплати до шест заплати, но при условие, че трудовият договор на работника е прекратен не по-късно от 3 месеца преди да е започнало производството за несъстоятелност на работодателя по решение на съда.

„Невъзможен е срокът. При подобни процедури има размяна на книжа, съдът трудно може да се включи в 3-месечния срок. Фондът разполага с 250 милиона лева, а годишно плаща около 1 милион лева. Създаването на този Фонд е в изпълнение на евродиректива, която цели работниците на фалиращи предприятия да могат да получат заплатите си. Гроздето е кисело, хората знаят, че има 250 млн. лева, но до тях нищо не стига“, каза Манолова.

„Същевременно работодател, който не плаща на работниците си, може да се отърве с глоба от 1000 лева. За него това не е проблем, не е ясно дали ще ги плати“, добави омбудсманът.

Тя обърна внимание и върху поведението на депутатите, които вместо да разгледат предложенията, внесени от омбудсмана, създадоха комисия. „Накрая депутати от различни цветове внесоха минимум от моите предложения, които бяха гласувани и в пленарна зала, за което благодаря“, каза Манолова.

Тя даде пример с един от случаите, които са й представени във Варна. Там работниците на голяма търговска верига са дадени под наем заедно с инвентара.

[ad id=“225664″]

Заплатите им за месеци наред не са платени. Майките не могат да си получат обезщетенията за отглеждане на дете. Представителите на работодателите са се скрили и хората не могат да получат документите и обезщетенията си.

„Да влезе в сила забраната на продажба на фирми на клошари. Не може да хванеш работодател да си плати задължения, защото в момента, когато почне проверката, на другата сутрин фирмата е продадена. Има голям проблем със законодателството. Внесли сме законопроект, настоявам да бъде приет“, категорична е Мая Манолова.

По думите й държавата трябва да раздаде справедливост на хората, които са си изработили мизерните заплати. „Не става дума за луксове, става дума за хляба, обувките и учебниците на децата на тези работници. Става дума за демографския проблем, защото хората освен да напуснат пределите на България, какво друго им остава“, запита Манолова.

Тя поясни, че става дума за неплащане на извънреден труд, на транспорт, на ваучерите за храна. „Нагъл работодател е концесионерът на Оброчище. Четири пъти се срещам с хората. Там липсва и елементарно уважение към хората, които реализират печалбата на фирмата“, каза още Мая Манолова.

[ad id=“225664″]

Източник: Епицентър


image0 (9K)