Експерт: Ученици са засичани да употребяват наркотици още в 6 клас

Пред 450 ученици от няколко български града експерти от Отдела за борба с наркотрафика обясниха риска от употребата на наркотици.
Най-масовият вид наркотици сред подрастващите у нас са марихуаната и амфетамините, показват данните на Агенция „Митници.
„Ученици са засичани да употребяват наркотици още в 6 клас, най-масова е марихуаната, каза Стефан Бакалов от Отдела за борба с наркотрафика в Агенция „Митници“.

„Зависи от училищата. Има училища, в които се наблюдава употреба и на хероин. Има и училища, в които предимно се употребяват амфетамини. Вече за марихуаната, за съжаление, това явление е толкова масово, че аз лично не мога да се наема да го опиша“, обясни Бакалов.
В момента на пазара на наркотици навлиза нов вид дрога – фентанил. Това е вид заместител на хероина, който е изключително опасен. Цената му е достъпна, дозите не могат да се регулират, съобщи експертът.

„Фентанилът е вид синтетичен опиоид, който в последните две-три години в Щатите специално е взел няколко хиляди жертви. В момента в Европа е доста масов и за съжаление вече има и няколко случаи на засечена употреба и в България“, поясни Балаков.

В последните месеци на летище София има няколко засечени опита за пренос на кокаин. В повечето случаи наркотикът се пренася транзитно, тъй като у нас пазарът му е малък, допълни Бакалов.

Днес Агенция „Митници“ и Агенцията за борба с наркотиците в Америка DEA за поредна година организираха инициативата Red Ribbon, насочена срещу употребата и трафика на наркотични вещества. Инициативата е под надслов „Proud to be drug free!“ в памет на Енрике Камарена, агент на ДЕА, отвлечен и убит от мексикански наркотрафиканти. В рамките на събитието се проведоха тестове на наркотични вещества, демонстрации по откриване на наркотични вещества от куче, задържане на лица пренасящи наркотици и флашмоб.

[ad id=“255238″]
По данни на Агенция „Митници“ 2017 година държи рекорд по заловени наркотици у нас, пише dir.bg

Основният трафик на хероина е от Близкия Изток към Западна Европа. България е част от пътя на дрогата. Традиционно синтетичните наркотици се движат по обратния път – от Западна Европа.
Хероинът влиза през Капитан Андреево, Лесово, Малко Търново, а изходните му пунктове са Дунав мост 1 и 2, Калотина.

Марихуаната влиза през Македония – при Гюешево и излиза през Дунав мост 1 и 2. Кокаинът често се пренася от т.нар. „гълтачи”.

Дизайнерските наркотици се поръчват по интернет. Доставят с пощенски пратки, често трафикът им минава и през летищата – София, Варна, Бургас.


image0 (9K)