Експерт от Брюксел предлага да затворим всички мигранти на един остров

„Ако споразумението между Европейския съюз и Турция не проработи, единствената алтернатива на бежанците в момента е Австралия. Бежанците, които пристигат в Европа ще трябва да се държат на остров, без да имат право да кандидатстват за убежище.”. Това заяви Джералд Кнаус – директор на Европейската инициатива за стабилност.

„Ако Европа го позволи това би означавало край на Конвенцията за бежанци и пълна катастрофа в този аспект. Границите на Балканите ще бъдат охраняеми като така или иначе крехката зона ще бъде дестабилизирана”, казва Кнаус в интервю за Spiegel.

Той предупреждава, че неспазването на споразумението ще даде голям тласък на екстремистки партии в цяла Европа. „Тези партии ще спечелят изборите през 2017 г. във Франция, Австрия и Холандия.“

„Държавите-членки на ЕС се надяват, че споразумението с Турция ще се запази, но не правят достатъчно,“ което „е безотговорно и опасно, защото са много застрашени. Все още няма мисии на ЕС с достатъчно квалифициран персонал, които могат да се справят с процеса на предоставяне на убежище, когато се иска от Гърция и Италия.

Стратегическата цел е да бъде в състояние да вземе решение за предоставяне или не на убежище в рамките на четири седмици. Това е въпрос с цифри и персонал от преводачи и правна помощ.” отбелязва Кнаус.

Въпреки това „ако хората идващи от Турция нямат друг избор, трябва да ги приемем, защото всички сме съгласни, че най-доброто решение би било да се спре войната в Сирия, но никой не знае как да се направи.

Единственият начин да се преодолее тази криза е изолацията на острови, милитаризация на всички (европейски) граници или прекратяване на Международната конвенция за бежанците, заключава експертът.


image0 (9K)