Експертът съветва: Колко струва апартаментът ми?

Като специалисти в имотния бранш често към нас се обръщат клиенти с въпроса „Искам да продам жилището си, колко пари мога да му взема?“.

Колко струва апартаментът всъщност? Наблюденията ни показват, че голям процент от клиентите ни нямат представа каква е реалната стойност на техния имот. В повечето случаи представата им е завишена, но и не рядко е по-ниска от актуалната пазарна цена.
За да Ви ориентираме каква е обективната стойност на Вашия имот, ще изброим няколко характеристики, които са важни при определянето на цената:

[ad id=“225664″]

stz-centyr 1_resized

1.Местоположение.

Локацията на имота Ви е един от първите и най-важни фактори при определянето на цената му. Всички знаят, че жилище в центъра струва повече, отколкото в крайните квартали на града. По-високата цена на жилищата в центъра е обусловена от високата цена на земята в централната градска част. Освен ЦГЧ има и други зони, които са предпочитани за живеене – тихи и спокойни, нискозастроени квартали, локации в близост до училища, детски градини или паркове, комуникативните възли, предлагащи лесно и бързо придвижване от точка до точка. Някои клиенти държат да имат възможност за паркиране в близост до жилището си, нещо, което в центъра е трудна задача и поради тази причина предпочитат по-отдалечен, но затова пък по-спокоен район.

2.Вид строителство/конструкция.

Видът на строителството също е водещ фактор при определянето на цената на имота Ви. Най-разпространените видове строителство са монолит (тухла), ЕПЖ (едропанелни жилищни сгради), ЕПК (едроплощен кофраж), ПП (пълзящ кофраж), ППП (пакетоповдигащи плочи). С по-висока цена са жилищата изградени от тухли, което е разбираемо поради тяхната по-добра топло и шумоизолация, както и от по-високата себестойност за изграждането им. Панелните жилища са с по-ниска себестойност, обусловена от по-краткия амортизационен срок на този тип жилища в сравнение с монолитните.

sgrada stroezh Stara Zagora

3.Етаж.

Често клиентите, които търсят жилище, казват: „без първи и последен етаж“. Тези изисквания са станали вече общоприето клише, базирано на наблюденията и опита на обитатели на такива жилища. Опасенията им са, че на първия етаж би било студено (тъй като няма кой да ги „топли“ от долния етаж), а обитателите на последния етаж често се борят с течове от покрива. Факт е обаче, че всеки блок има първи и последен етаж и те определено не стоят празни! Има клиенти, които държат да живеят на нисък етаж по различни причини – страхуват се от височини или имат проблем с придвижването. А последният етаж пък има един невероятен, спиращ дъха коз – панорамата!

[ad id=“225664″]

4.Състояние на имота, подобрения.

Състоянието, в което се намира имотът Ви в момента на продажбата не е никак маловажно! Дори и един стар, дълго време необитаван апартамент, когато е ремонтиран (дори и само козметично – пребоядисан и подреден), увеличава в пъти шансовете Ви за по-бърза и успешна продажба, отколкото ако с отварянето на вратата, клиентът се озове в разхвърлян безпорядък, застояла миризма и купчина стари вещи за изхвърляне. Олющена или мръсна боя, петна по настилката или висящи на парчета тапети не са нещо, което клиентът би преглътнал току-така. Дори и да не сте живели там отдавна, отделете малко от времето и усилията си, за да постегнете жилището преди продажбата. Постарайте се да му придадете добър търговски вид! Предложете го във вид, в който Вие бихте го купили – чист, проветрен, при възможност -ремонтиран! Състоянието на имота Е от значение!

[ad id=“122387″]

5.Наличие на асансьор.

Наличието или липсата на асансьор е нещо, което не зависи от Вас, но влияе върху цената на притежаваното от Вас жилище. Не са много хората, които биха купили жилище на 4, 5 или 6-ти етаж (да не говорим за по-високите етажи) без асансьор. Разбира се, има и спортно настроени натури, за които изкачването на стълби е част от спортната им програма за деня, но те далеч не са толкова много. На повечето хора мисълта ежедневно да разнасят по стълбите тежките торби с покупки, уморени деца, детски колички, а по време на ремонт и обемни, тежки мебели, им действа отрезвяващо. Колкото и хубаво да е жилището Ви, наличието или липсата на асансьор влияе върху пазарната му цена!

6.Прилежащи мазе и/или таван.

Наличието или липсата на тези две малки стаички могат да наклонят везните на цялата сделка. Мазето и таванското помещение са допълнителна възможност да се складира багаж, да си осигурите работилница, място за съхранение на инструментите за любимото си хоби, а дори могат да се превърнат в офис или библиотека.

7.Добре поддържани общи части.

Ако сте сред късметлиите да живеете в кооперация с добре поддържани общи части, шансът Ви да продадете жилището си на добра цена, се увеличават. Чистият и поддържан вход, подновената боя, асансьор в изправност са част от екстрите, които правят добро впечатление на клиентите! Все пак входът е първото нещо, което клиентът вижда и неминуемо влияе върху вземането на окончателното решение за покупка!

Стара Загора е град в централна България.

8.Инфраструктура

Инфраструктурата на района, в който се намира жилището Ви, е един от фактите, с който трябва да се съобразите при формирането на цената, която възнамерявате да искате за дома си. Тя е от особено значение, когато жилището се намира в по-отдалечените части на града. В центъра е ясно – улиците са асфалтирани, има изградени водопровод, канализация, от там минават всякакви комуникации – телефон, интернет, има достъп до градски транспорт. Не винаги, обаче, може да се каже същото за по-крайните квартали. Особено, когато сградата е новопостроена и е в самия край на града, може да се окаже, че даже няма и асфалтирана улица, по която да се стигне до блока. В някои зони на града междублоковите пространства не са така добре устроени, както в центъра – често там няма изградени детски площадки, цветни градини или пък удобен близък магазин.

[ad id=“225664″]

За да поставите реалистична оценка на своя имот, направете анализ на всичките му плюсове и минуси – от вътрешното му състояние, дали има нужда от ремонт, през локацията, етажа, та чак до екстрите, които кварталът предлага. И за да бъдете в крак с пазара, не забравяйте, че в радиус от 500 м, някъде някой предлага много сходен на Вашия имот! Единствената разлика е в цената, а тя не е маловажна!

С цел да бъдем максимално полезни, „Дедов имоти“ предлага напълно безплатни консултантски услуги на своите клиенти. Нашите сертифицирани брокери могат да направят пътя към мечтания имот по-кратък и да Ви спестят време, нерви и усилия, договаряйки най-добрите условия за Вас.

„Дедов имоти“ има решение за Вашия имот!…

Можете да ни намерите на място в офиса ни в гр. Стара Загора, бул.“Цар Симеон Велики“ 162.
Заповядайте! Очакваме Ви!

Автор: Лиляна Бончева


image0 (9K)