Експертът съветва: Как се определя цената на земеделската земя?

Цената на земеделската земя – как да определим реалната стойност на нашия имот или на този, който желаем да закупим?

Със своето дългогодишно присъствие в бизнеса с имоти и базирайки се на опита, натрупан с времето, агенция „Дедов имоти“ има точен и ясен поглед върху случващото се на имотния пазар. Тъй като за много от нашите клиенти сделките с недвижими имоти са първи сблъсък с бизнес реалността и правилата на този пазар не са им съвсем ясни, „Дедов имоти“ стартира поредица от бизнес указания под заглавието „Експертът съветва“. Рубриката има за цел да бъде пътеводител за клиентите ни (настоящи и бъдещи такива), засягайки важни въпроси от различните аспекти на бизнеса с недвижими имоти. Смятаме, че нашият опит, знания и умения ще Ви бъдат от полза!

[ad id=“225664″]

В днешната тема ще засегнем въпроса за цената на земеделската земя. Кои са критериите, които влияят върху определянето на цената и как Вие сами да направите вярна пазарна оценка на имота си.

Много от собствениците на земеделска земя се колебаят при определянето на реалните нива в цените на имотите си. Идвайки при нас в агенция „Дедов имоти“, се затрудняват да кажат каква цена очакват да получат за имота си. Това затруднение произтича главно от страха да не назоват твърде ниска или по-ниска от цената, която биха могли да получат, а в някои случаи пък е точно обратното – търсената цена е в пъти по-висока от реалната цена на имота.

Ето първите няколко неща, които трябва да имате предвид, като определяте цената за имота си:

zemia

  • Площта на имота.

    Колкото по-голям е размерът на имота Ви, толкова по-висока цена можете да вземете за него. Не е без значение дали предлагате нива от 1 дка или нива 50 декара. Окрупнената земя създава сериозна предпоставка за по-висока цена!

 

  • Размерът на рентата, която получавате.

    Малко хора знаят, че нивото на рентата, която получават е един от факторите, които определят цената на имота. Размерът на рентата определя до колко добра е инвестицията във Вашия имот. Ако Вие сте подписали договор на 30 кг зърно/декар (т.е. рентата е около 9лв/декар), то вероятно кандидат – купувачът би предложил по-ниска цена за имота Ви, отколкото ако договорът е за 100-120 кг/дек. И има защо, нали?

  • Договор за обработка.

    Дължината на договорът за обработка е от голямо значение при определянето на цената. Много хора си мислят, че договорът за обработка се сключва със собственика и при промяната на собствеността той става невалиден. Това далеч не е така. Договорът се сключва за имота, а не с лицето! И той остава в сила до края на периода, за който е подписан. А дългият аренден договор би могъл да се яви даже пречка за продажба, тъй като е вид тежест върху имота.

zemedelie

  • Категория на земята.

    Категорията на земята е важен ориентир за нейното качество. Земите 1-ва, 2-ра, 3-та категория, разбираемо са с по-висока цена отколкото парцелите с 8-ма, 9-та, 10-та категория.

  • Търсенето и предлагането.

    Като всеки пазар и пазарът на земеделска земя се определя от вечния принцип за търсенето и предлагането. Ако в едно землище се предлага много земя, няма как да преговаряте за много по-висока цена от това, което вече са Ви предложили.
    През последните години цената на земеделската земя претърпя много промени. Започвайки от 300 – 350 лв. средна цена, преминавайки през 500-600, тя достигна до 1000 лв./декар, като в някои землища даже и повече.

Като ориентир за пазара на земеделската земя могат да служат и търговете на община Стара Загора, в които се вижда, че цените в определени райони достигат и даже надхвърлят 2000 лв./декар.

Освен за земеделски нужди, земеделската земя се търси и с цел застрояване. При такива парцели, които са в близост до големите населени места и до главни пътища, цената се определя главно от възможността да се използват за друго стопанско предназначение. Това са така наречените новооформящи се индустриални и жилищни зони на града. Като най-бързо развиващи се зони за индустриално застрояване в Стара Загора са зоната на околовръстния път, изходната артерия София-Бургас, парцели на главния път в близост до изхода за магистралата и др. ключови места. Като жилищни зони се обособяват местността „Бойчо бунар“, зоната на пивоварния завод „Загорка“, селата на север от Стара Загора – курортът Старозагорски минерални бани, с. Борилово, с. Пряпорец, жилищна зона „Малините“.

[ad id=“225664″]
Много актуално в момента е да се купуват площи в близост до регулацията между 5 и 20 декара, като се смени предназначението само на 1 декар от тях за основни постройки, а върху останалите се изгражда имение, ферма, като така цената на цялостното вложение става изключително изгодна.
В последните месеци се наблюдава нарастване на интереса и търсене на земеделски земи в близост до града с цел изграждане на овощна градина в комбинация с малка постройка за отдих през уикенда. Това е една уникална бизнес възможност. Има множество програми, по които може да се кандидатства за финансиране и така освен с бизнес и финансова независимост, човек може да се сдобие и с мечтаната къща!

Ако, четейки този материал, сме Ви вдъхновили, ако сме Ви показали потенциала на имота, с който разполагате, значи сме постигнали целта си! Ако пък все още нямате свой имот, а бихте искали да направите вложение с цел собствен бизнес или инвестиция – „Дедов имоти“ е точното място за Вас! Ние разполагаме с многобройни имоти в най-апетитните зони на града и околността на Стара Загора!

Заповядайте в офиса на „Дедов имоти“ в гр. Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики“ 162 или разгледайте сайта ни на адрес: www.dedovimoti.com.
„Дедов имоти“ има решение за Вашия имот!….

Автор: Лиляна Бончева


image0 (9K)