Експертът по сигурност проф. Чуков алармира: Има опасност за националната ни сигурност

„България служи за логистична база, тя е транзитна точка за членовете на терористичните групировки и опасност за националната ни сигурност има“, алармира експертът по сигурност проф. Боян Чуков.

Сириец с двойно гражданство, който живее в България от 2008 г., бе арестуван с обвинение в тероризъм. Той се е присъединил към групировката през лятото на 2013 г. Прокуратурата смята, че там той е взел активно участие в бойни действия, като е имал ръководни функции.
Открит е автентичен, според разследващите, документ, подписан от един от лидерите на ИДИЛ, който удостоверява принадлежност към организацията. Сириецът е попаднал в полезрението на службите заради разследване за производство и разпространение на тютюн за наргилета.

„Това, че членовете на терористичните групи избират България за „почивна база“ поставя една много лоша оценка на страната ни, тъй като сочи за високото ниво на корупция. В началото на годината излезе една монография на френски език, озаглавена „Балканите: База на джихадистите в Европа“, а в българските медии все още се задава въпросът дали националната ни сигурност е застрашена“, каза още Чуков.

[ad id=“255238″]

Д-р Акрам Наюф, Асоциация „Свободна Сирия“ заяви, че задържаният сириец заплашва и сигурността на хората, и световния мир, пише dir.bg

„Българските служби трябва да вземат по-сериозни мерки“, заяви проф. Чуков.

Разследването е под надзора на главния прокурор Сотир Цацаров. Освен лидера на групата за нелегалния тютюн, са задържани още 2-ма души, а във вторник Апелативният специализиран съд е оставил обвиняемите за постоянно в ареста. Доказателства сочат, че групата е изкупувала суровия нарязан тютюн от производители в страната и го е доставяла в столицата. В специално наето и подготвено за целта помещение участник в групата обработвал тютюна в кофи с различни есенции и химикали, без спазването на никакви хигиенни и санитарни изисквания.


image0 (9K)