Експертът: Кой ще пострада от спорното квадратче „Не подкрепям никого“

Mihail Konstantinov_resizedСпорната опция „Не подкрепям никого“ няма да има влияние на президентските избори, но ще има такова на парламентарните, на местните и на изборите за Европарламент.

Това каза изборният експерт проф. Михаил Константинов по повод споровете около въвеждането на квадратчето с опция да не се подкрепи никой от кандидатите. По думите му подобна опция би имала значително влияние единствено върху парламентарните избори, като ще пострадат единствено малките партии и независимите кандидати.

„На президентски избори то няма изобщо да повлияе. Това обаче не е така за парламентарни избори, при избори за общински съветници, както и за членове на ЕП. Това е така, защото се вдига 4- процентовата бариера за влизане в Парламента, 1-процентовата бариера за получаване на субсидии, бариерата за влизане в Общинския съвет и тази за влизане в ЕП. Това унищожава малките формации и независимите кандидати“, обясни той пред „Фокус“.

Проф. Михаил Константинов добави, че след утрешното гласуване в Парламента най-вероятно квадратчето „Не подкрепям никого“ ще съществува на предстоящите президентски избори, ще бъде законна опция за отговор, т.е. ще бъде включвана като брой в активността, но няма да повлияе значително за вота на гражданите.


image0 (9K)