Авиодиспечери: Хеликоптерът с Коби и дъщеря му е летял твърде ниско

Мястото, на което се разби хеликоптерът, при което загинаха легендарният баскетболист Коби Брайънт, дъщеря му Джиана и още 7 души, представлява „ужасяваща сцена“.

Това заяви в САЩ Дженифър Хоменди от Националното бюро за безопасност на транспорта. Останките на машината са били разпръснати в диаметър от 150-180 метра.

Пилотът на хеликоптера е летял твърде ниско, за да може да бъде следен в гъстата мъглата в района от радарите. Това става ясно от записи на въздушния контрол, които бяха огласени, съобщава агенция „Ройтерс“. Авиодиспечери са му позволили да лети в лошото време. Пилотът е поискал проследяване на полета, но е бил информиран, че лети твърде ниско, за да бъде уловен от радарите.

Записът показва, че пилотът е опитал да остане под нивото на облаците, за да запази визуален контакт с терена. Това коментира адвокатът Гари Роб, автор на книгата „Съдебни спорове при катастрофи с хеликоптер“. Той смята, че твърде вероятно е пилотът да е летял много ниско под облаците и да се е блъснал във върха на възвишението, забулено от тях.

Хеликоптерът „Сикорски Ес-76“ се разби във възвишение край град Калабасас в щата Калифорния, на около 65 километра северозападно от Лос Анджелис. Всичките девет пътници на борда загинаха.

Легендарният баскетболист Коби Брайънт редовно е пътувал с хеликоптер от дома си в Ориндж Каунти до центъра на Лос Анджелис.


image0 (9K)