Експерти от Стара Загора участваха в международна среща за прилагане на зелените обществени поръчки в рамките на проекта GPP4Growth

На 14.11.2017 (вторник) и 15.11.2017 (сряда в град Лодз, Полша се проведе международна работна среща на тема за регламентите и похватите за прилагане на зелените обществени поръчки в различни страни в Европа. Представители на Агенция за регионално икономическо развитие (АРИР)-Стара Загора и на Изпълнителната агенция за опазване на околната среда представиха спецификите на нормативната уредба у нас, които уреждат зелените критерии при възлагането на обществените поръчки. Бяха представени също факторите, които засягат участието на бизнеса в зелените обществени поръчки, реализирани вече такива практики и предизвикателствата, пред които са изправените възложителите в лицето на публичните администрации и общините в страната.
В хода на събитието бяха открити полезни практики от другите осем страни в Европа, които са част от партньорския консорциум, като те тепърва ще бъдат проучени и обсъдени на среща с местни заинтересовани страни от България и след това ще бъдат оформени като конкретни предложения за промяна в нормативната уредба с цел все по-активното използване на зелени критерии при възлагането на обществени поръчки у нас.

[ad id=“263680″]

Още интересни промоции и предложения в e-mol вижте тук:

Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) е партньор по проект „GPP4Growth – Зелени обществени поръчки за регионален растеж чрез ефективно използване на ресурсите”, финансиран по програма “INTERREG EUROPE”. Водещ партньор е Университетът в Патра, Гърция. Проектът включва и девет партньора от девет страни-членки на ЕС (Гърция, Италия, Полша, Белгия, Испания, Латвия, България, Ирландия и Малта).
Основната цел на проекта GPP4Growth е да подобри капацитета на местните власти и институциите за внедряването на политики, които водят до ефективно използване на ресурсите и популяризират еко-иновациите и „зеления” растеж чрез ефективното прилагане на зелени обществени поръчки.

[ad id=“225664″]

Проектът цели да бъдат увеличени със 7% броят на компаниите в регионите от партньорския консорциум, които вземат под внимание екосъобразните фактори и правят разходи в тази насока при производството на стоки, извършването на доставки и предоставянето на услуги.


image0 (9K)