Експерти проверяват морските плажове

Започнаха редовните проверки по морските плажове, отдадени за стопанисване на концесия и под наем. Това е първата цялостна и комплексна проверка между МТ, МВР, Главна дирекция „Пожарна безопасност“ и РИОСВ.

В мобилната група са включени и представители на РЗИ, Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и Община Несебър. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова днес в к. к. Слънчев бряг.

Експерти са извършили геодезическо заснемане на всички преместваеми обекти, за да се установи дали отговарят на квадратурата на одобрената схема от министъра на туризма.

Николина Ангелкова посочи, че в рамките на комплексната проверка, РИОСВ инспектира дали всички преместваеми обекти и най-вече заведенията за хранене са свързани с канализационната мрежа. РЗИ са проверили оборудването на медицинските пунктове и са извършили замервания за шум. Заключението на контролния орган по отношение нивата на шум е, че са спазени изискванията на Наредба № 6 и контролираните параметри за вечер и нощ са в граничните стойности. Министър Ангелкова обаче предупреди, че непрекъснато ще се правят проверки при подадени сигнали.

[ad id=“226585″]

До този момент не са установени неизпълнения по договорите за концесия и наем на морски плажове, свързани с надвишаване на квадратурата на преместваемите обекти. Броят на спасителите надвишава изискванията, т.е. има повече спасители, съгласно вече одобрената схема.

По отношение на преместваемите обекти Николина Ангелкова информира, че има издадено разрешение за поставянето им от главния архитект на Община Несебър, като направи уточнението, че Наредба № 10 на Общината не важи за територията на морския плаж, който е изключително държавна собственост и се прилагат разпоредбите на Закона за устройството на територията.


image0 (9K)