Експерти от Бундестага: Западните удари в Сирия противоречат на международното право

„Нанесените на 14 април от западни страни удари в Сирия противоречат на международното право, заявиха експерти от долната камара на германския парламент в експертно становище“, цитирано от Франс прес и БТА.

[ad id=“225664″]

„Използването на военна сила срещу държава, за да се накаже тази държава за нарушаването на международна конвенция, нарушава забраната за прибягване към насилие, която е част от международното право“, казват юристите на Бундестага в отговор на въпрос на радикалната лява партия „Левите“, която се обяви против военната операция.

В становището си експертите се позовават на декларация на Общото събрание на ООН от 1970 г., подчертаваща, че „при воденето на международните си отношения държавите са задължени да се въздържат от използването на военна принуда“.

Юристите освен това припомнят, че в миналото Съветът за сигурност на ООН също е отхвърлял използването на военна сила за наказание, определяйки го като „несъвместимо с целите и принципите на ООН“.

[ad id=“263680″]

Правният мотив, предложен от Великобритания, която участва в ударите заедно със САЩ и Франция, не е убедителен, според оценката на германските експерти, до която АФП е получила достъп, предаде БТА. Според Лондон международното право позволява ответни действия, за да се попречи на по-големи човешки страдания, и тези условия са били изпълнени след предполагаемата употреба на химически оръжия от режима на Башар Асад.

[ad id=“236999″]

„Има основание да си зададем въпроса дали военните нападения наистина са подходящ инструмент, за да предотвратят други страдания в Сирия“, отбелязват германските юристи.


image0 (9K)