Експерти: Не работете от леглото, вредно е!

Неспокоен сън, неправилна стойка и намалена продуктивност – това са само част от негативните симптоми, за които предупреждават от Дейли Мейл, пише Една.бг.

Във връзка с разпространението на коронавируса здравните власти силно насърчават дистанционната работа от вкъщи.

В този ред на мисли, ние знаем от личен опит, че е много изкушаващо да започнем деня със закуска в леглото и изпълняване на задачите в хоризонтално положение. Това обаче няма да се отрази никак добре на здравето ни.

Експертите съветват да резервираме леглото си само и единствено за сън и да не го превръщаме в импровизиран домашен офис.

Мозъкът ни трябва да асоциира спалнята само със спокойствие, почивка и интимност. Така, когато влизаме в това помещение, ще правим подсъзнателно преминаване от „работен режим“ в „режим на релаксация“ и обратно. Нещо повече, тази практика ще увеличи продуктивността ни и ще ни помогне да се концентрираме по-лесно. Аналогично може сами да заключите защо стоенето по пижама цял ден също не е препоръчително.

Уверете се, че в стаята, в която работите, влиза колкото се може повече слънчева светлина. Тя събужда биологичния ни часовник и ни изпълва с енергия.

Ако не живеете в многостаен апартамент или къща, все пак има начин да приложите тези съвети. След събуждане поставете върху леглото си друго голямо покривало и добавете няколко декоративни възглавници, с което да преобразите обстановката. Това психологически ще ви подготви да преминете в „режим на работа“, за който споменахме в горните редове.


image0 (9K)