Експерти и медицинска помощ от Китай пристигнаха в Сърбия

Самолет на националната авиокомпания на Сърбия „Еър Сърбия“ кацна на белградското летище „Никола Тесла“, превозвайки от Китай медицинско оборудване и екип от китайски експерти, които са се борили с коронавирусната епидемия в страната си през последните три месеца, пише македонското електронно издание “МКД“, цитирано от Агенция „Фокус“.

„Пристигането на китайски медицински експерти е от първостепенно значение, тъй като те първи победиха коронавируса и натрупаха ценен опит“, каза сръбският президент Александър Вучич, който на пистата заедно с китайския посланик в Сърбия Чен Бо лично посрещна китайските медицински експерти.

„От тази вечер ще слушаме всичко, което ни казват. Това не е политика, а уважение към онези, които показаха, че знаят как да победят днешния най-лош враг – коронавирусът“, заяви сръбският държавен глава.

Китайските медицински експерти слязоха от самолета с маски за лице, китайският посланик също носеше маска за лице, а Вучич стоеше пред микрофона и камерите – без маска.

Вучич заяви, че това е „безплатна помощ“, изпратена от Китай за Сърбия, отбелязвайки, че „всеки респиратор, пристигнал тази нощ, означава няколко спасени живота“ на сръбски граждани.

„Голяма благодарност на президента Си Дзинпин. Голяма благодарност на Комунистическата партия на Китай, народа на Китай“, каза Вучич и обяви, че друг самолет на „Еър Сърбия“ е в Китай и се очаква втора пратка от китайска помощ.

„Китай все още не е приключил борбата си (срещу коронавируса), но заяви, че ще помогне на сръбските приятели. Сърбия не трябва да забравя това „, каза Вучич, отбелязвайки, че Китай е приятел на Сърбия „от векове“.


image0 (9K)