Експерти за „Гражданска отговорност“: Ако се декларират всички водачи на един автомобил, се взима предвид най-лошият шофьор

До 4 пъти по-скъпа може да стане застраховката „Гражданска отговорност” с новата система „Бонус- малус”. Законопроектът беше представен за обществено обсъждане.

Цената на застраховката ще се определя от нарушения в 7 категории, а шофьорите ще бъдат разделяни в няколко класа. В зависимост от класа, в който попадне водачът, отстъпката му може да е между 23-25%. Съответно оскъпяването да достигне 400%.

„Този проект е същият като предишния, но с някои подобрения. Целта е да се подобри безопасността на движението по пътищата”, заяви застрахователният експерт Цветанка Крумова.

„400%  е много, но не е задължително. Това е като с глобите. Били много големи. Ами кой те кара да нарушаваш правилата? Никой не те кара”, заяви Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

„В момента никой не може да каже какъв ще е ефектът от тази система, защото тя се базира на нарушенията на пътищата, а не на застрахователната статистика. Доброто нещо е, че ще се даде един рестарт на застраховката „Гражданска отговорност”. Всички застрахователи трябва да излязат с нови базови премии”, обясни Крумова.

„Всяко едно нарушение е потенциално ПТП”, допълни Георгиев.

“Гражданска отговорност” по “Бонус-малус”: От 212 до 2201 лева 

Крумова отбеляза още, че един от основните моменти, които се коментират в момента е задължението всеки един собственик да декларира всички водачи на автомобила.

„Ако имате един собственик с определен брой точки „Бонус-малус” и друг водач, се взима предвид най-лошият шофьор”, обясни Крумова.

Така шофьор с най-много нарушения в семейството ще оскъпи застраховката.

„Автомобилът също има отношение в системата на безопасността”, каза Красимир Георгиев.


image0 (9K)