Експерти: Ваксините си остават най-доброто средство против грип

Предстои настъпването на есенно-зимния сезон и увеличаване на острите респираторни заболявания, включително грип. Грипната инфекция протича често с тежки усложнения, особено при хората с хронични белодробни, сърдечно-съдови заболявания, диабет, имунодефицитни заболявания и други. Това обясняват от регионалната здравна инспекция – Стара Загора.

Експертите настояват, че най-добрият начин за предпазване от грип и усложненията му е поставянето на противогрипна ваксина. Тя се поставя ежегодно, тъй като имунитетът, който се изгражда срещу грипните антигени, се изчерпва и съставът на грипните ваксини всяка година е различен, препоръчан от Световната здравна организация, която ежегодно прогнозира разпространението на грипните вируси и производителите на ваксини включват тях съответните щамове.

Включените във ваксините през настоящия сезон грипни щамове са Бризбейн, Канзас, Колорадо и Пукет, два от които са щамове на грипен вирус тип А и два – на грипен вирус тип В. На пазара има два вида ваксини – тривалентна, съдържаща грипните щамове Бризбейн, Канзас и Колорадо, и четиривалентна, която включва, освен изброените щамове, и Пукет.

Месеците октомври и ноември са най-подходящи за поставяне на противогрипна ваксина, защото има достатъчно време да се изгради имунитет (необходими са около 20 дни) и разпространението на острите респираторни заболявания е все още на ниско ниво, т.е. хората с по-голяма вероятност ще са все още здрави, което е задължително условие за поставяне на противогрипна ваксина.

Противогрипните ваксини могат да се прилагат на възрастни и на деца над 6-месечна възраст. Те намаляват риска от разпространение на грипната инфекция, намаляват вероятността от заболяване и възникване на усложнения.

Препоръчително е ваксинирането за хората над 65-годишна възраст, както и за децата и възрастните хора с хронични белодробни, сърдечно-съдови, бъбречни, метаболитни заболявания и имунодефицитни състояния.

Препоръчително е ваксинирането и на здрави хора, които са в контакт с рискови групи, хора с рискови професии (работещи в системата на здравеопазването), хора, живеещи в затворени колективи и други.

Противогрипната ваксина е противопоказана при хора с данни за алергия към яйчен белтък и за хора, при които при предходно приложение на ваксината е предизвикала алергична реакция.

Ваксината не се прилага по време на остро заболяване, протичащо с или без повишена температура, кашлица, хрема. Ваксината не се прилага при кърмачета под 6-месечна възраст.

При закупуване на противогрипна ваксина тя трябва да бъде съхранявана в хладилник, при плюсова температура ( от +2 до +8С ). Най-добре е да се приложи в кабинета на личния лекар, но може да се постави и в Имунизационния кабинет на Регионална здравна инспекция – Стара Загора, ул. „Стефан Караджа” № 10 всеки работен ден от 8:30 до 17:00 часа.

 


image0 (9K)