Експерти алармират: Безработни крадат чужда самоличност, за да бъдат наети

Безработни кандидатстват за работа с чужда самоличност с цел да увеличат шансовете си да бъдат наети. За тази порочна практика алармират експерти по подбор на персонала.

[ad id=“225664″]

Кандидатите намират публикувани в сайтове за работа СV-та, избират си човек с подходящ опит за позицията, на която искат да бъдат наети и копират целия професионален опит на „жертвата”. Така бързо се сдобиват с професионален стаж, осигуряващ им интервю с потенциалния работодател.

„Имаше случай на един мъж, който кандидатства за позиция на търговски представител. На интервюто беше попаднал на колега, който е бил пряк мениджър на човека, чиято самоличност е била взета”, обясни пред вестник „Монитор“ Анелия Горгорова, член на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора.

[ad id=“263680″]

Кандидатът дори имал същата фамилия като „жертвата” си, но професионалният му опит нямал нищо общо с този, за когото се представя. Измамата бързо била разкрита, след като експертът по подбор на персонал признал, че той е бил мениджър на мъжа, чиято автобиография е била открадната.

В последните месеци специалистите по подбор на кадри се сблъскват с нова тенденция – майки да кандидатстват за работа вместо децата си, допълва изданието.

[ad id=“237001″]

„По време на интервюто, задавайки въпроси по СV-то, все по-често чувам „Мама ми го написа, тя ми избра тази позиция”, заяви експертът по подбор на персонала Дарина Петрова.


image0 (9K)