Експерти: Ако сте болни от захарен диабет, грижете се за сърцето си

Разпространението на захарен диабет тип 2 придобива епидемичен характер, като се очаква и през следващите години броят на хората в световен мащаб да се увеличава прогресивно.

За съжаление, основната причина за смъртността при захарния диабет тип 2 са усложненията, които имат сърдечно-съдов характер. При диабетиците те се явяват два пъти по-рано и имат по-бърза прогресия.
[ad id=“225664″]

Това заяви проф. Анна-Мария Борисова по време на пресконференция, организирана от Българското дружество по ендокринология по повод Световния ден на диабета. Тази година акцент информационната кампания е под надслов: „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!“.

Доказано е, че рискът от развитието на сърдечно-съдови заболявания е от 2 до 4 пъти по-висок при хора с диабет, а когато диабетът е съпроводен и с инфаркт или инсулт продължителността на живота е понижена с около 12 години. Проф. Анна-Мария Борисова подчертава и важността на комплексния подход при захарния диабет тип 2, който включва и здравето на сърцето:

„Факт е, че захарният диабет е свързан с повишен сърдечно-съдов риск и сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност. България е на първо място по смъртност от сърдечно-съдови заболявания в Европа във възрастовите групи до и над 65 години.“ Друг тревожен фактор, че 70% от българското население е с наднормено тегло.
В отношение само САЩ имат по-високи показатели. Факт е, че през последните години се наблюдава намаление на сърдечно-съдовата смъртност, но докато в държави като Франция и Люксембург тя намалява съответно с 34-35% и 42-49%, то у нас понижението е в рамките на 18-20%. Освен това у нас разпространението на артериална хипертония сред диабетиците е значимо по-високо в сравнение с недиабетиците – 79,6% срещу 39,5%.
[ad id=“255238″]

В България 2,5 пъти по-често диабетиците имат сърдечно-съдови заболявания в сравнение със здравите – 6% срещу 2,6%, по данни от 2012 година. Повишената честота на ССЗ при пациентите с диабет се дължи на ускорената коронарна артеросклероза, която се развива в по-ранна възраст и прогресира по-бързо до сърдечно-съдови инциденти, отколкото при хората, които нямат диабет.

Доказано е, че приблизително 50% от пациентите с диабет умират от ССЗ, а рискът от смърт поради сърдечно-съдови причини е от два до четири пъти по-висок при хората с диабет. Факторите, които се свързват с повишена смъртност среди диабетиците са мъжкият пол и голямата продължителност на диабета. Диабетът повишава с 2,5 пъти риска от развитие на сърдечна недостатъчност.

[ad id=“225664″]
Рисковите фактори за развитието на сърдечна недостатъчност при пациенти със захарен диабет са артериална хипертония, коронарна болст на сърцето, хипегликемия, хиперинсулинемия и др. Някои традиционни рискове фактори за сърдечно-съдово заболяване при пациенти със захарен диабет са наличие на артериална хипертония, тютюнопушене, затлъстяване, хипергликемия и други.

Захарният диабет тип 2, наричан още неинсулинозависим диабет, е най-често срещаният тип диабет, характерен за зрялата и напреднала възраст. Заболяването има изразено генетично предразположение. Захарният диабет тип 2 настъпва вследствие на отпадането на действието на инсулина или т.нар. инсулинова резистеннтност. Тя се дължи на дефект на инсулиновите рецептори и пострецепторен дефект, което води до нарушено усвояване на глюкоза от клетките.

Ако заболяването бъде открито навреме и правилно контролирано, се намалява вероятността за допълните усложнения и тежките последствия от съпътстващи заболявания, характерни за захарния диабет тип 2. Състоянието на пациента може да се подобри като се съблюдава правилно хранене, умерена физическа активност и избор на подходяща терапия. Важно е да се знае, че когато човек страда от захарен диабет тип 2, опасността произтича не само от нивото на кръвната захар, но и от появата на сърдечно-съдовите заболявания. Информационната кампания, която започва днес (14 ноември) ще има национален обхват и ще включва разпространение на образователни листовки до пациентите в ДЦК в София, Варна, Бургас, плевен, Русе, Стара Загора и Плевен.

Източник:
https://www.actualno.com/healthy/eksperti-ako-ste-bolni-ot-zaharen-diabet-grijete-se-za-syrceto-si-news_644051.html


image0 (9K)