Ексконсулът в Одрин: Тримата арестувани българи са смачкани в затвора!

„Настъпихме гюленистка мина и нашите български граждани ще бъдат съдени. Консулските ни служби са силно ограничени заради сегашната ненормална обстановка”.

[ad id=“225664″]

Това заяви бившият генерален консул в Одрин Георги Димов за „Здравей, България” по Нова телевизия.

Преди пет дни одринските власти арестуваха трима българи по обвинение, че се опитвали да прехвърлят нелегално у нас сподвижници на Фетуллах Гюлен. Той е сочен за организатор на опита за преврат в Турция миналата година. Арестувани са и  шестима турски граждани, сред които и дете, съобщи турското издание „Хаберлер“, като се позова на местната полиция.

[ad id=“263680″]

В момента тримата българи се намират в затвор в Одрин. Повдигнато им е обвинение за нелегален трафик на мигранти и умишлено подпомагане на престъпна организация.

„За нас и за света т.нар. гюленисти не са терористи”, категоричен беше Димов.

Той обаче подчерта, че поради въведеното извънредно положение в Турция, консулството ни няма как да осигури защита на задържаните българи.

„Допреди година и половина Турция беше длъжна да ни уведоми до 48 часа за арестувани български граждани. Сега този срок е удължен на 10 дни. Точно поради тази причина в момента предполагам, че задържаните българи нямат адвокат”, заяви той и подчерта, че с този проблем се сблъскват и гражданите на други държави.

„Те са смачкани в затвора. Ще си признаят майчиното мляко. Ще си признаят дори неща, които не са направили”, изтъкна той.


image0 (9K)