Ексклузивно от Костенец! Защо местните са кръстили кмета си Кради Крадев

Специализираната прокуратура, със съдействието на КПКОНПИ и СДВР, разследва за корупционни действия на кмета на Костенец Радостин Радев. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.

Полиция е струпана в момента пред дома на Радев, изнасят разни неща и не допускат външни хора, видя човек на ЗАРАТА. Пред кметството също е пълно с ченгета.

Радев е едно от знаковите лица на БСП, подкрепян лично от Кирил Добрев, който отговаря за София-окръг по партийна линия.

През май миналата година Радостин Радев спечели 5 682 906 лв. без ДДС по европейска програма за реконструкция и рехабилитация на общинския път Костенец – село Костенец – вили Костенец.

Още 412 865 лв. кметът получи за подмяна на съществуваща водопроводна мрежа в Костенец по ул. „Патриарх Евтимий“ и пл. „Константин Костенечки“, ул. „Христо Ботев“, ул. „Св. Иван Рилски“, ул. „Липа“, ул. „Шипка“ до ул. „Бреза“, ул. „Бачо Киро“, ул. „Св. Георги“. Също миналата година Общината пусна обществена поръчка за закупуването на нов 4х4 лек автомобил на лизинг за 18 000 лв. без ДДС, който е за нуждите на Кметството.

Радев е роден на 11 октомври 1976 г. Преди да стане кмет има 12 години стаж в частния сектор, 8 години е бил общински съветник. Женен е, има две деца. Градоначалник е втори мандат, наследявайки провалилия се кмет на ГЕРБ Иво Тодоров, за когото също имаше сигнали за корупция, но той успя бързо-бързо да се скрие от общественото внимание.

Не е тайна, че в Костенец и района дървената мафия вилнее със страшна сила, известни са и имената на милионери от село Костенец, станали такива именно чрез незаконна сеч и полузаконна търговия.

Преди около пет години по личното разпореждане на Радостин Радев бяха изсечени здрави и прави дървета по една от знаковите улици в града – понеже, както се говори, пречели на въпросната организирана група да пренася в огромни камиони кубици трупи.

Тогава костенчани писаха открити писма и се опитаха да изразят протеста си, но всичко остана под сурдинка. Хората се страхуват от Ради, както местните наричат кмета си, защото от него лично и от неговите приближени, зависи препитанието им. Иначе, на маса, не пропускат да го нарекат Кради Крадев. В началото на първия си мандат Радев започна ремонтни работи в града, ангажирайки една-единствена фирма, свързана с друг червен функционер от групата на милионерите в БСП – Костадин Паскалев, шушукат местни. Те коментират, че по време на кметстването си, което продължава осма година, Ради се е замогнал значително, но ловко успява да покрие придобитото.

Безспорен факт е, че в Костенец се строи бутафорно – например голям стадион за милиони, при положение че младите хора и активно спортуващите местни се топят като пролетен сняг. Европарите обаче потъват, коментират тихо-тихо костенчани, но официално си траят.

Центърът е пооправен козметично и по мнението на мнозина – твърде кичозно: за много пари, колкото всичко направено едва ли струва.

Малките улички в градеца от десетилетия не са виждали ремонт, колите цепят гумите си, минавайки по тях. Говори се обаче, че има улици, които по документи са асфалтирани поне 5-6 пъти, а всъщност са застлани с чакъл.

Засега липсва информация за конкретните обвинения срещу кмета Радев, но такива със сигурност ще изплуват, коментират местни.

Официално се знае, че Радев се е готвел да се кандидатира за трети мандат и имал всички шансове да остане в кметското кресло – и как не, като цялата община е негова, а хората от дребния бизнес също зависят от личните му решения.

„Крайно време беше да му извадят кирливите ризи. Съвсем се самозабрави, мисли се за всесилен“, казаха за ЗАРАТА костенчани, по понятни причини пожелали засега анонимност.

Още по темата:

От Стара Загора бил арестуваният заедно с костенския кмет бизнесмен

Втори задържан в Костенец, бил авер на кмета в далаверите?

5 682 906 лв. европари спечелил кметът Ради за пътя Костенец – село Костенец – вили Костенец. Един камък не е поместен


image0 (9K)