Ексглавният редактор на „Дума“ и настоящ секретар на „Русофили“ Юрий Борисов е арестуван

Рано тази сутрин в дома си е бил арестуван бившият главен редактор на вестник „Дума“ Юрий Борисов.

Направен е и обиск в дома, като от връченото определение за претърсване и изземване се разбирало, че задържането на Борисов е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по член 105 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години, съобщава „Дневник“.

Това съобщи „Дума“, като се позова на съпругата на Борисов – журналистът Дора Чичкова. Юрий Борисов сега е един от секретарите на Националното движение „Русофили“. От дома му са иззети компютри и различни документи. Той е отведен от полицията за разпит в специализираната прокуратура.

От екипа на „Дума“ са се опитали да се свържат с председателя на „Русофили“ Николай Малинов, но без резултат. Медиата съобщава, че по неофициална информация в офисите и в дома на Малинов и съпругата му също се извършват обиски. Сутринта Малинов е трябвало да участва в предаване по Би Ти Ви, но той не се е явил в студиото.

Пред „Дума“ зам.-председателят на „Русофили“ Владимир Чучуев разказва, че рано сутринта в специализираната прокуратура е била извикана в качеството си на свидетел главният секретар на движението Кристина Иванова. За разпити са били повикани още зам.-председателят на „Русофили“ Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на Националния съвет на БСП, други членове на Изпълнителното бюро на организацията.


image0 (9K)