Екологично бедствие: Още умряла риба в река Марица!

Според природозащитници ще са нужни поне 10 години, за да бъде възстановено екоравновесието. От ВиК-Пловдив успокояват, че няма опасност за питейната вода, от снощи не се черпи вода от сондажи в близост до реката

Продължава екологичното бедствие по река Марица между Пазарджик и Пловдив. Тази сутрин край Стамболийски са забелязани нови мъртви риби, предава bTV.

От ВиК-Пловдив превантивно са спрели сондажите в близост до реката. Градът е защитен и няма опасност за водата, която тече в чешмите на пловдивчани, увери главният инженер на водното дружество.

Предприятие за преработка на пластмаса отровило рибата в Марица

Продължава проверката на прокуратурата, полицията и екоинспекцията, за да установят кой е виновен за екокатастрофата и каква е причината за отравянето на водата.

От снощи Пловдив не черпи питейна вода от сондажи в близост до реката.

„Превантивно изключихме така наречения „Сифон С“ от помпена станция „Юг“, която е зад гърба ми точно. Сондажите, които са на „Сифон С“, са най-близо до речното корито. Иначе нашите сондажи, от които черпим вода, са на дълбочина 80-90 метра. Пловдивчани няма от какво да се страхуват. Няма да допуснем да влезе каквато и да е зараза в питейната вода“, успокои Антон Гълъбов, главен инженер на ВиК-Пловдив.

Според природозащитници ще са нужни поне 10 години, за да бъде възстановено екоравновесието в района.

„Тази екологична катастрофа ще рефлектира силно върху местните видове риба, които буквално казано са от векове в тази река. Това са черната мряна, маришкият кефал“, обясни природозащитникът Валентин Данаилов.

„Имаше концентрация на голяма маса риба, но липсваха птиците. Най-вероятно те също са усетили, че рибата не е годна за консумация“, допълни Петър Янев от ловно-рибарско сдружение.

Местните хора настояват за строги санкции срещу замърсителя. От Районната здравна инспекция в Пазарджик още вчера влязоха на проверка в предприятието за преработка на пластмаси „Екоинвест“.

Една от версиите, по които се работи, е, че предприятието за рециклиране на пластмаса в Пазарджик е измило силно токсични бидони и водата е изтекла в приток на Марица. От „Басейнова дирекция“ уточниха, че първите лабораторни проби ще бъдат готови най-рано в понеделник.

Вчера от фирмата отрекоха вина и отказаха коментар пред камерата на bTV.

От Българската агенция по храните предупреждават хората да не купуват риба от нерегламентирани места в региона, както и да не бъдат допускани животни в близост до реката.

Днес ще бъдат взети нови проби от реката, а в понеделник част от умрялата риба ще бъде изследвана в специализирана лаборатория в София. Окончателни резултати се очакват до края на седмицата.

 


image0 (9K)