Екипът на Тръмп наел частни детективи, за да дискредитират ядреното споразумение с Иран

Сътрудници на американския президент Доналд Тръмп са наели частна израелска детективска агенция, за да събере компромати за членове на администрацията на бившия държавен глава Барак Обама, участвали в преговорите за ядреното споразумение с Иран. Това разкрива неделното издание „Обзървър“, част от медийната група на британския в. „Гардиън“.

[ad id=“225664″]

По негови данни на израелските частни детективи е било поръчано да съберат компрометиращи сведения за съветника на Обама по националната сигурност Бен Роудс и Колин Кал, съветник по сигурността на тогавашния вицепрезидент Джо Байдън, за да бъде дискредитирана ядрената сделка.

Тези разкрития бяха направени дни преди 12 май – крайния срок, в който Тръмп трябва или да отхвърли, или да продължи да спазва споразумението за ограничаване на ядрената програма на Иран в замяна на облекчаване на западни санкции.
Според източници на британското издание официални лица, свързани с екипа на Тръмп, са се свързали с детективите няколко дни след като Тръмп посети Тел Авив преди година, което беше първото му пътуване в чужбина като президент.

Идеята на кампанията е дискредитиране на хората с ключови роли в прокарването на сделката, за да може след това тя по-лесно да бъде развалена, каза един от източниците.

[ad id=“263680″]

Документи, видени от „Обзървър“, разкриват, че на частната агенция е било поръчано да се рови в личния живот и политическите кариери на Роудс и Кал. Разследвано е най-вече дали двамата не са имали връзки с благосклонно настроени към Иран лобисти и дали не са се облагодетелствали лично или политически от сделката.

Детективите е трябвало освен това да се свържат с видни личности с двойно иранско и американско гражданство, както и с подкрепящи сделката журналисти, които са имали чести контакти с двамата съветници, за да се установи дали Роудс и Кал не са издали деликатна разузнавателна информация.

[ad id=“236993″]

Не се знае дали тази кампания не е била част от по-широко сътрудничество между Тръмп и Нетаняху за подкопаване на устоите на споразумението. Не е известно и дали детективите са взели под прицел други хора като Джон Кери, който подписа споразумението от името на САЩ. Роудс и Кал казаха, че не са имали представа за кампанията срещу тях.

Роудс добави: „Не знаех, но за съжаление не съм изненадан. Да очерняш някого, защото си върши професионалните задължения в Белия дом, е ужасяващ авторитарен прийом“.

[ad id=“236999″]

Не за пръв път лагерът на Тръмп е обвиняван в правене на „мръсни номера“. Специалният прокурор Робърт Мълър води разследване за явни опити от страна на обкръжението на Тръмп да изрови подронващи престижа информации за Хилари Клинтън по време на предизборната кампания в САЩ през 2016 г., посочи вестникът.


image0 (9K)