Екатерина Захариева: Чувам похвали, че сме стабилна държава

„По-скоро е важно не да слушаме какво казват американците, а да гледаме какво правят. По отношение на нашия регион те са доста по-активни, отколкото когато и да било. Америка е активна.“ Това коментира вицепремиерът Екатерина Захариева в ефира на БНТ.

„Не съм усетила натиск, нито пък съм усетила условия по отношение на енергетиката от страна на САЩ“, каза Захариева.

„Дебатът за миграцията се води в момента вътре в Америка. Още 5 държави-членки на ЕС, включително и ние, не пътуваме към САЩ без визи. Няма как да не повдигаме тези теми, каза Захариева. Там, където са интересите на България, там застава България“, подчерта вицепремиерът.

Тя коментира и скандала с продажбата на удостоверения за българско гражданство. „Българската държава има интерес да дава бързо, навреме и в законовия срок гражданство на хората с български произход“, посочи Захариева.

„Излязоха много спекулации, че това ще бъде пречка за Шенген. Това по-скоро показва, че нашите правораздавателни органи, когато има проблем, тен е го крият, а започват разследване. Дебатите какво се случва с българското гражданство не започват с това разследване, просто общественият фокус сега е по-голям“, каза още вицепремиерът.

Тя обясни, че самата тя, когато е била министър на правосъдието е заварила 200-300 човека опашки, работещо едно гише в министерството, интервюта само в в три от петте работни дни и то до обяд, липса на информация за тези, които са подали заявленията. „Това, което министърът може да направи е да се опита да подобри работата на Министерството на правосъдието“, обяснии Захариева и добави, е до нея не е подаван сигнал за корупционни практики, свързани с процедурите за издаване на българско гражданство.

„Държавата трябва да разследва всички случаи и съмнения за корупция и виновните да понесат своята отговорност. Много важно е процедурите и институциите, които са по веригата за издаване на гражданството, трябва да бъдат прозрачни. Това се опитах да направя“, изтъкна още Екатерина Захариева.

„Това, което трябва да направи държавата, е първо да се разследват тези всички случаи на съмнение за корупция. Чувам благодарности и похвали за това, че сме стабилна държава. Нямаме причина да виждаме само негативните неща“, смята дипломат №1  Екатерина Захариева.


image0 (9K)