Едроган с опит да обърне нова страница в отношенията с Германия

Ден преди да започне посещението си в Германия турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в коментар за в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, че иска да бъде обърната нова страница в германо-турските отношения, предаде ДПА, цитирано от БТА. Той призова двете страни да натиснат бутона за рестартиране на отношенията си, които сега са в сложна ситуация. Ердоган пристига в Берлин утре следобед.

„Наша отговорност е да придвижим напред разумно нашите отношения на основата на споделените ни интереси, да ги придвижим напред, далеч от ирационалните страхове“, казва Ердоган в публикация, озаглавена „Очаквания от Германия“.

[ad id=“225664″]

В нея той изразява надежда Германия да подкрепи борбата му срещу обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), както и срещу ислямисткото движение на проповедника Гюлен, когото Анкара смята за отговорен за опита за преврат през 2016 година.

Ердоган предупреждава и срещу нарастването на крайнодесния екстремизъм и ислямофобията в Германия и Европа. Той определя ислямофобията като най-голямото препятствие в преговорите на Турция за членство в ЕС.


image0 (9K)