В едно южно градче на кейовете се поклащат лодки със… старозагорски номера

Има едно южно градче край синьо-зелено море, където вързани на кейовете се поклащат пъстри рибарски лодки, чиито номера са… старозагорски.

Шегувам се, разбира се. Това СТ, което се забелязва преди регистрационния номер на лодката, всъщност идва от Catania. И понеже фотографиите ми попаднаха съвсем случайно, поисках да разбера какво може да се види там. Оказа се, че да избереш тази дестинация определено си заслужава.

[ad id=“263680″]

Разположен на източното крайбрежие на остров Сицилия, Катания е вторият по големина град в Сицилия. Освен това той никак не е малко градче, а доста голям полис. Тук ще видите събрани история, култура, пъстро съвремие и естествено димящото чело на вулкана Етна – всичко това обединено на няколкостотин квадратни километра. Ще преживеете невероятни моменти и ще се насладите на прекрасната храна на острова.

Катания се намира в подножието на най-големия активен вулкан в Европа – Етна. Изригналата лава на няколко пъти е заливала и прекроявала града. Чиста авантюра си е посещението под него, но кой се отказва от малко повече адреналин?

[ad id=“225664″]

Църквата Дуомо, построена с останките от римски сгради: мраморни колони и фризове, е уникална. Катания , заедно със седем други градчета, е част от долината Вал ди Ното, вписана в ЮНЕСКО.

Повече от 1 милион души живеят в Катания и след залез слънце превръщат града в огромен бар на открито. Лятно време се провеждат и многобройни фестивали, представления и концерти под звездите.

Всяка сутрин, с изключение на неделя, в Катания се подреждат два мащабни пазара – рибен – на Пиаца Дуомо и пазар за дрехи и храна на Виа Етнеа.

Културното наследство на римляни, гърци, араби, маври, испанци, нормани, които са минали през Катания, може да се види навсякъде. Някогашният бенедиктински манастир днес е дом на факултета по литература на Катанския университет. А в замъка Урсино се помещава градският музей.

Какво по-хубаво от средиземноморско крайбрежие, плажове (които макар и със ситен чакъл, са много приятни, южно от града има и пясъчни плажове), лимонови и портокалови градини, лозя по хълмовете и иглолистни гори. Сякаш тук са събрани парченца от най-красивите места по света. Непременно посетете и Ривиерата на циклопите – част от крайбрежието, в която сякаш от гигантски митични създания са нахвърляни в морето огромни скални късове.

Сицилианската кухня е доста различна от това, което сте свикнали да консумирате в Италия. Катания се гордее и с няколко свои специалитета, като аранчино – оризови топки, пълнени с месо, сирене и домати. Опитайте и паста ала нормана – сварена паста с доматен сос, пържен патладжан, рикота и пресен босилек. Лятно време се разхладете с гранита – леден десерт от захар, лед и овкусена с плодове, бадеми и други.


image0 (9K)