„Едни хора с телефони им дават указания.“ МВР обвърза сблъсъците на протеста с „издирвани лица“

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни използването на сила срещу протестиращи в петък вечер в София с необходимостта полицията да противодейства на платени провокатори, атакуващи униформените. Той не посочи имена, но каза, че сред организаторите на протестите има „обвиняеми, хора с много пари, които целят дестабилизация и падане на правителството“.

„Имат си тактика, едни хора с телефони им дават указания“, посочи главният секретар на МВР. Той каза, че протестите „се финансират извън пределите на България“, като се позова на оперативна информация. Той и вътрешният министър Младен Маринов предупредиха, че очакват провокации и на предстоящите протести в столицата.

         “ „Това беше предварително
              подготвено, ние имахме
              тази информация“

„При приключване на едно от мероприятията явно хора, които бяха отишли на тези събития с точно определена цел, с точно определена задача… Аз не се притеснявам смело да заявя и категорично го казвам това нещо, че това беше предварително подготвено, ние имахме тази информация. […] Имаше такава информация, че ще има платени хора, хора от спортните среди, хора от футболните агитки“, заяви още Ивайло Иванов.

Според официалните данни на полицията общо 18 души са били задържани в петък, от които осмина са изправени пред съда по бързата процедура за хулиганство. Двама задържани са потърсили медицинска помощ в „Пирогов“. Ръководството на МВР засега отхвърля обвиненията в прекомерна употреба на сила срещу мирни протестиращи, но уточнява, че вече се проверяват разпространените в интернет клипове, на които се виждат униформени да бият арестанти пред Министерския съвет и в полицейски бус.

„Във всички случаи, при които ние установим данни за каквото и да е дисциплинарно нарушение на нашите служители, разбира се, че ще бъдат образувани проверки и ще се носи отговорност“, заяви пред медиите директорът на СДВР Георги Хаджиев, подчертавайки, че при сблъсъците в петък трима негови колеги са пострадали.

         “ „Оказана им е
             лекарска помощ,
             защото са се оплакали
             от главоболие“

„От снощните задържани 18 човека на двама е оказана лекарска помощ, заведени са в „Пирогов“ и са прегледани. Актуалната ми информация е, че са в добро общо здравословно състояние. […] Оказана им е лекарска помощ, защото са се оплакали от главоболие“, добави Хаджиев.

Пред Свободна Европа от „Н. И. Пирогов“ съобщиха, че в неврохирургията са настанени двама мъже на 21 и 29-годишна възраст, които са без опасност за живота. Още трима души са потърсили помощ вечерта, нараняванията им са обработени и те са освободени.

Сред пострадалите протестиращи е студент по право в Хага, чийто баща Евгени Марчев разказа в събота пред „Евроком“, че синът му е бил „помлян“ от полицаите, тъй като се е оказал близо до полицейския кордон, когато от задните редове са започнали да хвърлят бутилки към униформените.

         “ „С тежко комоцио е.
             Жена ми е съсипана.
             Това е огромна травма
             и унижение“

„Синът ми учи право в Хага. Не е нападал полицията. Извлечен е и пребит. Закарали са го в Трето районно. Разбрахме, че е много зле. С много молби пуснаха жена ми, която е хирург. Тя се върна потресена – целия в белези и кръвонасядания. Настоявахме да бъде взет с линейка. Пратиха ни в СДВР. Там казаха да, добре. Върнахме се в Трето районно [полицейско управление]. Никаква линейка не пратиха. Едва тази сутрин го закараха в „Пирогов“. С тежко комоцио е. Жена ми е съсипана. Това е огромна травма и унижение“, разказа Марчев.

Главният секретар на МВР не коментира този конкретен случай, но посочи, че подчинените му са били инструктирани да не използват сила и това е променило, когато към тях са започнали да летят опасни предмети.

„Нима е редно тези момчета да седят и да бъдат замервани със стъклени бутилки? Нещото, което не видяхте, е че те бяха заливани със спирт. Една запалка и какво се случва? Със спрейове… Ние когато използваме спрейове е проблем – обгазяваме мирно протестиращи. Когато пръскат със спрейове полицаите, това какво е?“

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)