Една тънкост за приготвяне на сочни кюфтета и кебапчета, която не знаех

Традиционните за България кюфтета и кебапчета приготвяме по свой вкус и вероятно заради това във всеки дом можем да опитаме различни рецепти, Има обаче основни подправки и методи за направата на вкуснотиите. От сайта gotvach.bg предлагат една тънкост, която малко домакини и любители знаят. Каква е тя?

Най-често за приготвянето на кюфтета и кебапчета българинът използва кайма смес – 60% свинско месо и 40% телешко месо. Свинската кайма е най-подходяща, като в нея задължително трябва да има и сланина, за да станат сочни и вкусни кюфтетата и кебапчетата. Освен това е важно как ще бъде смляна. Ако имате възможност да си купувате прясна кайма от магазин за месо, където ще я смелят пред вас, би било най-добре. Всеки добър месар знае как е необходимо да смели кайма за кюфтета и кебапчета.

Относно подправките: най-общо в каймата се слага черен пипер, кимион, чубрица, лук – за кюфтетата, а за кебапчетата – кимион и черен пипер.

За да станат те пухкави има още една съставка, която бихте могли да добавите към всички останали подправки, които слагате по принцип – става въпрос за бира. Може и да ви звучи странно и да мислите, че бирата се консумира само с вече готовите кебапчета и кюфтета, но след като опитате веднъж ще се уверите, че не сте направили грешка.

Когато омесите каймата заедно с подправките и бирата, трябва да я оставите хубаво да поеме от всичко. Най-добрият вариант е да постои в хладилник 1 ден, след което да я сложите в машина за месо и да я смелите отново, но този път да използвате накрайник с фуния. След това ще се наслаждавате на т.нар „цвърчащи” кюфтета и кебапчета. Колкото повече време имате възможност да оставите каймата – толкова по-добре. Ден–два е напълно достатъчно – каймата ще поеме достатъчно от всички миризми, които сте добавили и крайният резултат ще бъде чудесен.

Най-различни тънкости бихте могли да чуете от майсторите на скара за приготвянето на кюфтета и кебапчета – от сериозни и важни предложения, като това скарата да е силно намазнена и загрята преди да сложите продуктите, до това, че при печене кебапчетата трябва да се въртят само в едната посока. Както, разбира се, и да им изпращате само положителни мисли, докато ги приготвяте.


image0 (9K)