Под една трета от българите приемат хората с различна сексуална ориентация

Приемането на хората с различна сексуална ориентация е по-ниско в Източна Европа, отколкото в Западна

Малко под една трета от българите смятат, че обществото трябва да приеме хомосексуалните, докато близо половината смятат, че различната сексуална ориентация не бива да бъде приемана. Това сочат резултатите от световно проучване на общественото мнение от американския социологически институт „Пю“.

Тенденцията през последните 18 години е на нарастване на нетърпимостта към хомосексуалните.

Според проучването 32% от хората в България се обявяват за приемане на хората с различна сексуална ориентация. През 2002 г. така са смятали 38%, а през 2007 г. – 39%. След това има прекъсване в информацията, с която разполага „Пю“, или България не е била включвана в допитванията на института.

Данните на института „Пю“ разкриват, че голямо значение за приемането на хората с различна сексуална ориентация в България има образованието. При анкетираните с по-ниско образование толерантността е 25%, а при тези с по-високо тя достига 55%. Подобно разминаване има в Гърция, с която България оглавява класацията по този показател. В Гърция обаче 72% от анкетираните с високо образование приемат хомосексуалните в обществото.

Ролята на религията също има значение според данните от изследването. 24% от хората в България, които казват, че за тях вярата има значение в ежедневието, приемат хомосексуалните като част от обществото. При тези, за които религията не играе толкова голяма роля, толерантността е 34%.

Авторите на изследването са забелязали стабилна тенденция възгледите на хората по отношение на приемането на различната сексуална ориентация да зависят от региона, в който живеят. Като цяло жителите на страните от Западна Европа и Северна и Южна Америка повече приемат хомосексуалността, докато в държавите от Източна Европа, Русия, Украйна, Близкия Изток и Африка нивото на толерантност е по-ниско.

Забелязани са и промени спрямо предходни изследвания – в някои държави приемането на хората с различна сексуална ориентация се увеличава – например в САЩ, където 72% ги приемат, в сравнение с едва 49% през 2007 г. В държави като Чехия се наблюдава спад в толерантността. Там групата с положително отношение се е свила с 21% – от 80% през 2013 г. на 59% през 2019 г.

Заключенията на базата на проучване от 2019 г. (в България то е правено с интервюта на живо сред над хиляда души в периода 7 юни – 2 август) са, че отношението се оформя още от възрастта. В България приемането на хомосексуалните в обществото е нормално за 24% от хората над 50 години, за една трета (35%) от тези на 30-49 години и от почти половината (47%) от 18-29-годишните.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)