Една супена лъжица зехтин сутрин прави чудеса

Повечето хора използват зехтина за готвене, но ако го пиете, ще имате полза. Той е известен със своите положителни ефекти върху сърцето, но може да направи и други чудеса за тялото ви. Идеята за супена лъжица зехтин на гладно може да не звучи много привлекателно, но има толкова много невероятни ефекти върху тялото ви, че си заслужава да опитате

Трансформира кожата ви

Зехтинът е основна съставка в много козметични продукти и може да бъде от полза за кожата ви. Намалява зачервяването и подуването и може да предотврати появата на бръчки. Зехтинът има мощни антибактериални свойства и служи като естествен дезинфектант.

Може да ви помогне да отслабнете

Много изследвания показват, че спазването на средиземноморска диета, богата на зехтин, има положителен ефект върху телесното тегло. Повече от 180 души участваха в тригодишно проучване, което установи, че яденето на зехтин им помага да отслабнат.

Полезно за мозъка ви

Редовната консумация на зехтин помага за премахване на натрупаната плака в мозъчните клетки. Тези плаки могат да причинят болестта на Алцхаймер, най-често срещаното психично заболяване в света. Хората, които редовно ядат зехтин, имат по-добра памет от тези, които се хранят с ниско съдържание на мазнини

Поддържа здравето на костите

Микроелементите в зехтина могат да бъдат полезни при хора, страдащи от ревматоиден артрит. Зехтинът има по-добри ефекти, когато се комбинира с рибено масло, което е богат източник на омега-3 мастни киселини. Съединенията, открити в екстра върджин зехтина, намаляват болките в ставите и сутрешната скованост, причинени от артрит.

Намалява възпалението

Обогатяването на вашата диета със зехтин и други храни с омега-3 мастни киселини намалява възпалението в тялото. Това от своя страна може да помогне за предотвратяване или лечение на различни кожни заболявания, причинени от възпаление.

Полезно е за здравето на червата

Някои видове бактерии, които живеят в стомаха ви, могат да причинят язва на стомаха. Доказано е, че зехтинът се бори с вредните бактерии, някои от които са устойчиви на антибиотици. Само 30 мл екстра върджин зехтин на ден могат да убият вредните бактерии само за 14 дни.

Контролира кръвната захар

Екстра върджин зехтинът може да е тайната за понижаване на кръвната захар. Той предпазва тялото ви от диабет тип 2 и може да намали риска от заболяване с повече от 40%.

 


image0 (9K)