Един турчин ни показа, че живеем като скотове

Всяко чудо за три дни. Точно в това русло върви и темата за предадения скоропостижно и в стил мрачен комунизъм турски бизнесмен Абдуллах Бююк. А тя ясно показва огромните пукнатини, които няма с какво да се запълнят.

Върховенството на закона е основа и символ на най-висшата форма на еволюция на човешкото общество. Няма обаче човек, който поне малко да се е интересувал от психология и да не е наясно – обществото е хармонично тогава и само тогава, когато отделните индивиди в него зачитат чуждото лично пространство. Всички, до един!

Само така има достатъчна комфортна зона за живот за всеки и достатъчно комфорна зона за живот за всички. Върховенството на закона се основава на следните ценности – морал и етика. Те са трудно обясними, но дълбоко в сърцето си всяко разумно човешко същество добре знае що е то морал и ценност. Защото колкото и да е сложен светът, колкото и да прелива в сивосенки, основата му тръгва от черно и бяло.

Само за пет дни България като държава показа, че е забравила що е то черно и бяло. Бойко Борисов, Румяна Бъчварова, Росен Плевнелиев, Маргарита Попова – всички те отстъпиха скоропостижно за собственото си удобство и в името на имагинерни бъдещи ползи. Предадохме човек на кървав диктаторски режим, потъпквайки морала и етиката.

И докато реакцията на Борисов и Бъчварова беше очаквана и не изненада никого, за съжаление реакцията на тупащия се цял мандат в гърдите като президент с ценности Росен Плевнелиев също не изненада никого. Многократно той обещаваше да защитава демократичните ценности – тези, моралът и етиката, но когато наистина трябваше, Плевнелиев се оказа в отпуск – както всичките ни политици за целия Преход.

Наистина скоропостижно се приравни президентът на едно ниво с кафявата, смърдяща политическа клика. А вечно живеещият комунизъм, разбира се, помогна изключително много на „опозицията“ от БСП също да си мълчи като комунист на разпит по тема, която в нормална държава би довела до незабавно наказание за управляващите!

За ДПС и разните там „патриоти“ няма смисъл дори думичка да се отваря – ценността „пазя си задника“ е универсална и над всички други! И Радан Кънев си мълчи дори – работата е сериозно кафява!

Най-страшното в случая с Бююк обаче е, че като нищо възмущението в българското общество е заради личността на Ердоган, а не заради принципа да не предаваш на сигурно заколение човек заради убежденията му. Представете си сега как връщаме на Русия чеченски гражданин, обвинен в каквито можете да се сетите „терористични“ грехове, без да има доказателства за тях според българския съд. Или Едуард Сноудън на САЩ, защото е извършил държавна измяна спрямо една система, възползваща се по отвратителен начин от цялата планета и Сноудън просто го показа публично.

Колко от нас ще се възмутят? Колко от нас биха поискали моментално държавниците ни никога повече да не се мяркат пред очите на обществото заради погазване на изконното право за справедлив съдебен процес, независимо чие е това право – на Бююк, на Сноудън или на Айшето? Отговорът ме плаши …

Ивайло Ачев
© Actualno.com


image0 (9K)