Един от най-могъщите хора в САЩ подаде оставка

Директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър подаде оставка.

Той отдавна беше обявил, че смята да се оттегли в края на мандата на Барак Обама. Вчера заяви пред Комисията по разузнаването към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, че е внесъл оставката си.

Членовете на комисията на шега го попитали дали не би искал да остане, да речем, за още четири години, а Клапър им отвърнал в същия дух, че съпругата му едва ли би го одобрила.

Клапър заемаше този пост от август 2010-а година. Преди това е служил във ВВС и е бил директор на военното разузнаване. Той ще продължи да изпълнява функциите си до края на мандата на администрацията на Обама, добавя агенция „Ройтерс“.

Клапър се оттегля от поста си в момент, в който новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп формира своя екип. По-рано той постави под съмнение оценките на разузнавателните служби относно евентуална роля на Русия в хакерските атаки в САЩ. Разузнаването твърдеше, че руски хакери, които вероятно работят за службите за сигурност, са атакували компютърни системи на Демократическата партия в САЩ. Нейни представители са настоящият президент Барак Обама и Хилари Клинтън, която беше основен съперник на Доналд Тръмп на изборите. Американските медии тогава твърдяха, че руснаците се опитват да открият компромати за Хилари Клинтън и да помогнат на Тръмп, за да бъде избран за президент на САЩ.


image0 (9K)