Единен държавен изпит по „Право“, махат задочното обучение

Мерки за подобряване на юридическата квалификация и професионалната подготовка на бъдещите юристи са предвидени в новата Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“, която е качена за обществено обсъждане на сайта на  Министерството на правосъдието и в портала strategy.bg. Това съобщиха от МП.

Текстовете са предложени от работна група, създадена от министъра на правосъдието, която изготви анализ на юридическото образование у нас. Проучването констатира морално остарял модел, неоправдано завишен прием на студенти и липса на адекватна подготовка по Право на Европейския съюз и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (ЕКПЧ).

Една от промени  предвижда специалността „Право“ да се изучава единствено в редовна форма на обучение. Това се налага заради констатираната значително по-слаба подготовка на завършилите специалността в задочна форма.

Предвидено е и въвеждането на специализирани магистърски програми в специалност „Право“ след завършване на основната програма. Мярката е насочена към профилирането и по-тясната специализация на юристите, свързано с основните тенденции на развитие на висшето образование и юридическата професия в Европа. Ще бъде увеличен и хорариумът на дисциплините „Международно публично право“ и „Право на Европейския съюз“, които се избягват от студентите при избора им на модули, които не са задължителни.

Ще бъде въведена и нова задължителна дисциплина „Основни права и свободи“, която обхваща вътрешноправната, европейската и международната уредба на правата на човека и различните механизми за тяхната защита. Дисциплината следва да позволи формирането на задълбочено и практически насочено познание относно правата на човека като фундаментален елемент на правовата държава, законността и демократичното правораздаване.

Бъдещите прависти ще изучават задължително „Организация на съдебната система и правозащитните институции“, която включва въпросите на устройството и организацията на съдебната власт, адвокатурата, юридическата етика. Предлаганата дисциплина има особено значение в контекста на цялостната политика за реформа на съдебната власт и укрепване на правовата държава в България.

В рамките на общата програма на обучение по право ще се въведе и специализирано обучение по чужд език на две нива – за начинаещи и за напреднали, като то ще продължава няколко години.

Като основна мярка за преодоляване на проблемите в качеството на юридическото образование ще се въведе изчерпателен единен ред на държавния изпит. Този ред ще  гарантира, че завършването на специалност „Право“ е на базата на единни критерии, съответстващи на най-добрите постижения в юридическото образование.

Предвидено е и мнението на студентите да се отчита при изменение на учебните планове и програми.


image0 (9K)