Евтин шопинг и бум на наши туристи в Турция

Все повече са колоните от български автомобили, които задръстват пътя към южната ни съседка, а целта – да се напълнят багажниците с поевтинелите стоки в Турция, заради срива на турската лира , пише NOVA.

[ad id=“225664″]

Има ли риск за пазар ни да бъде залят от евтини и ниско качествени турски стоки и храни и колко по-изгодно е да се пазарува и почива при съседите?

През последните месеци сривът на турската лира превърна градове като Одрин, Истанбул, Чорлу в привлекателен център за пазаруване, а почивката при съседите става все по-атрактивна. Само през първите шест месеца на годината около милион българи са посетили южната ни съседка. Най-много са пътуванията към Истанбул и Одрин.

[ad id=“236993″]

Стокообменът между България и Турция е сериозен – от хранителни продукти, през строителни материали, до електроуреди. Статистиката показва, че Турция заема четвърто място в българския износ. През последните месеци 70% от туристите в Одрин са българи, а от всеки ъгъл се чува наша реч. Евтината лира превърна Одрин в любима дестинация на хиляди българи от съседните Хасково, Харманли, Свиленград и Пловдив. Най-изгодно алъш веришът за българите излиза при плодовете, зеленчуците, маслините, зехтина, хранителните продукти, сладкишите и ядките. При някои от тях цените са с пъти по-ниски от пазарите у нас, а след пазарлък плодовете, например, се купуват и за стотинки килограма.

[ad id=“236999″]

Евтино се пазаруват и перилни препарати, текстил, дрехи, козметика и лекарства. Затова българите щурмуват и хипермаркети, молове и аутлет центъра в сърцето на Одрин. Само за един неделен ден в местния мол влизат 55 хиляди клиенти. Повечето препарати за пране и чистене са поне два пъти по-изгодни. 10 килограма прах за пране намираме за 47 лири – 14 лв. У нас излиза близо 40 лв. – три пъти по-евтино. Туба омекотител – за 8 лири (2,4 лв.), а шампоан – за 6 (1.8 лв.). Дънки могат да се намерят за 10 лв., пуловери и ризи – от 12 до 20 лв. На сметка излизат и марковите дрехи в мола и аутлета.

Всеки уикенд в центъра на Одрин паркират десетки автобуси с надпис „случаен превоз”. За 15 лв. бусове превозват хората от съседните български градове и ги оставят за шопинг по 6-7 часа, след което отново потеглят към границата. Ефектите от евтината лира вече усещаме и у нас.

Производителите, които досега изнасяха стоки към съседите на юг, отчитат с пъти по-малко заявки от началото на годината. В същото време евтини турски стоки започват да заливат пазарите у нас. Това може да принуди българските производители също да намалят цените.


image0 (9K)