Европол разби престъпна група за незаконното производство на цигари, арестувани са и 3-ма българи

Задържани са 16 души – белгиец, трима българи, двама сърби и двама черногорци,  а също и лидерът на организацията

От разбитите две фабрики са иззети общо 17 тона нарязан тютюн, повече от 500 милиона къса цигари, машини и множество материали, използвани за престъпната дейност – съобщиха главният секретар на МВР и директорът на ГДБОП.
Успешната мащабна реализация, координирана от Европол, е проведена миналата седмица от правоохранителните органи на четири държави-членки на ЕС – Австрия, Унгария, Словакия и Белгия. Операцията е планирана и осъществена след придобита от ГД „Борба с организираната престъпност“ – МВР оперативна информация, която е подадена към партньорските служби. Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов на брифинг във вътрешното ведомство. Той уточни, че в хода на специализираните действия е неутрализирана конспиративна и високоорганизирана престъпна група, занимавала се с нелегално производство и разпространение на тютюневи изделия на територията на различни европейски държави. До момента са задържани 16 души, сред тях и лидерът на организацията. Между арестуваните има и трима български граждани, двама от които познати като участници и в други нелегални фабрики. „Тази реализация и операцията, проведена съвместно с испанските служби през месец юли т.г., са доказателство за успехите, които ГДБОП постига и на международно ниво“, подчерта главен комисар Костов и изтъкна високата оценка за работата на главната дирекция, дадена от страна на Европол.
Директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов предостави детайли за извършената оперативна работа, довела до провеждане на международната операция: информацията за австрийски гражданин, имащ намерение да закупи машина и консумативи за производство на цигари в България, е постъпила в сектор „Контрабанда“ през месец май т.г. В хода на оперативните действия е установена както самоличността на мъжа, австриец от грузински произход – засичан и при реализация в Белгия през август 2015 г., когато отново по информация на ГДБОП беше неутрализирана фабрика за производство на цигари, така и движението на камиона с машините и мястото, където са дислоцирани. Специализираната операция е проведена миналата седмица, като фабриката е намерена в работен режим. На място са задържани четирима молдовски граждани, а след проведени оперативно-издирвателни действия са арестувани организаторът на фабриката и трима негови приближени, контролирали производството в Будапеща. Същия ден в Австрия, при проверки в предградия на Виена, е установена още една фабрика в работещ режим. Там са задържани белгиец, трима българи, двама сърби и двама черногорци. На следващ етап е проверен и склад в Словакия.
При акциите са иззети: от фабриката в Будапеща – 10 т нарязан тютюн, 50 мастербокса цигари Gold Mount, познати предимно на британския пазар, четири машини и множество материали за производство на цигари; от фабриката във Виена – 7 т нарязан тютюн и около 500 мастербокса фалшиви Marlboro. В Словакия са открити 15 мастербокса Gold Mount. В момента австрийските и унгарските власти извършват оценка на нанесената щета, прави се експертиза и на откритите веществени доказателства.


image0 (9K)