Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията със стряскащ коментар за COVID-19 в България

България е в най-рисковата група за разпространение на коронавируса COVID-19 сред страните от Европейския съюз. Това обяви Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ecdc.europa.eu).

Директорът на Центъра Андреа Амон съобщи, че са разделили страните на три групи – с нисък, умерен и висок риск от разпространение на коронавируса. Ето как Амон описва групата на страните с висок риск, към които причисляват и България:

„Последната група са страни със силно обезпокоителни тенденции. В тях ние виждаме нарастване на съотношението на хоспитализирани и остри случаи. В тези страни се наблюдава и увеличение на обявените смъртни случаи. Там рискът е висок, особено за уязвимите хора“.

В оценката се посочва, че нарастването на оповестените смъртни случаи се наблюдава от 13-ти септември в България, Хърватия, Чехия, Унгария, Малта, Румъния и Испания.

„В някои региони на тези страни здравното обезпечаване вече е под натиск, с висок процент заетост на леглата в болниците и интензивните отделения, с високо ниво на умора сред здравните работници“, се подчертава в документа, цитиран от БНР.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията е агенция на ЕС. Неговата цел е засилване на капацитета на Европейския съюз за защита срещу инфекциозни заболявания.

 

 


image0 (9K)