Европейският съюз може да забрани дюнерите, били вредни за здравето

Дюнерите може да бъдат забранени в страните Европейския Съюз, сред които е и България, до края на 2018 година, ако остане в сила решение на Европейската комисия да забрани съдържанието на фосфат в суровото замразено месо.

[ad id=“263680″]

Фосфатът е необходим, защото задържа водата в месото и то остава крехко и сочно дори и след като е било замразено. Без него при печене месото ще се разпада. Съставката се слага не само в замразено месо, а и в сладкиши, кока-кола, различни салами.

Фосфатът е разрешен в различни хранителни продукти, като се контролира само горната граница. При описването на продуктите, в които е допустимо да има фосфат обаче, в Комисията са забравили да упоменат и суровото замразено месо. Така се оказва, че дюнерите, които масово се правят именно с дълбоко замразено месо, са забранени за продажба.

Европейската комисия вкара поправка на гласуване в Европейския парламент, за да поправи пропуска си. „Зелените“ и социалдемократите обаче изненадващо блокираха гласуването и не допуснаха корекцията. Това означава, че до края на 2018 година дюнерът ще бъде забранен, ако не се прави от свежо месо.

Европейският парламент ще гласува още веднъж по въпроса за съдържанието на фосфат в суровото замразено месо, но преди това е натоварил Здравната комисия да проучи какви са последните научни доклади за влиянието му върху здравето на човека. При превишаване на допустимата доза, фосфатът нанася поражения на бъбреците и кръвообращението.

„Без него месото на шиша ще се овъглява отвън, а ще остава сурово отвътре“, обясни европейският депутат от германския ХДС Ренате Зомер. „Европейската служба за защита на потребителите е преценила, че поемането на до 4200 мг фосфат на ден не е опасно за здравето. Една порция дюнер съдържа само 134 мг“, допълва още Зомер.

За сравнение – една чаша кола съдържа 210 мг. Дневно в страните от Европейския съюз се изяждат 500 тона дюнери. 80% от месото за тях се произвежда в Германия. Затова и тя ще бъде особено силно засегната, ако поправката не бъде приета. Смята се, че само в Германия ще отпаднат 110000 работни места.

[ad id=“225664″]

Иначе „дюнер“ наричаме онази арабска питка, в която е обвит пълнеж от месо, чеснов сос, пресни зеленчуци, понякога картофи. А всъщност „дюнер“ в Близкия Изток изобщо не означава това. Истинското име на този сандвич е „шауарма“, на турски „çevirme“ или по-известното „döner kebab“, който се прави в Анадола. Използва се специален хляб – не този „арабски“ хляб, който знаем от родните дюнерджийници. Оригиналният хляб има по-друг вкус и е по-тънък. Обикновено майсторът-дюнерджия го прави сам. Пълнежът е най-вече от месо и домати. Класическата шауарма е от овче, агнешко и много по-рядко от пилешко месо.

 


image0 (9K)