Европейският съюз и Великобритания постигнаха компромис за Брекзит

Европейският съюз и Великобритания се договориха за „правно обвързващи промени“ по сделката за Брекзит. Това беше обявено след проведените късно снощи извънредни разговори на британския премиер Тереза Мей в Страсбург.

Часове преди днешното ключово гласуване в британския парламент за Брекзит, Мей се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Това е втори шанс, но трети такъв няма да бъде даден„. Това заяви Юнкер на съвместната пресконференция с Мей, след като двамата преговаряха в Страсбург.

Тереза Мей подчерта, че постигнатите “правно обвързващи промени“ в споразумението за Брекзит ще гарантират, че Европейският съюз не може да действа с намерението да използва безкрайно “предпазния механизъм“ по отношение на статута на Северна Ирландия.

От Страсбург британският премиер се обърна към депутатите в Камарата на общините преди вота тази вечер: „Сега е времето да се обединим и да подкрепим тази по-добра сделка за Брекзит„.

Председателят на Европейската комисия заяви, че Великобритания трябва да напусне ЕС преди изборите за Европейски парламент през май. Ако това не стане в този срок, британците ще трябва да изберат свои евродепутати, смята Юнкер.


image0 (9K)