Европейският съюз въвежда икономически санкции срещу Турция?

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн заяви, че е възможно Европейският съюз да въведе икономически санкции срещу Турция. Причината – политическата ситуация в страната през последните седмици.

„50% от износа на Турция е за Европейския съюз, а 60% от инвестициите в Турция идват от Евросъюза“. Това заяви Аселборн в интервю за германско радио. „Икономическите санкции са неограничено средство за натиск и в даден момент няма да се откажем от използването му“, категоричен е той.

Външният министър на Люксембург остро критикува развитието на ситуацията в Турция. Жан Аселборн каза, че „турският президент Ердоган не зачита върховенството на закона, което е недостойно за държава, която иска да влезе в Европейския съюз“. Той изтъкна, че третирането на бившите държавни служители в Турция напомня „методите, използвани по времето на нацизма”.

„Това е наръчник за диктатура“, смята Жан Аселборн. Той подчерта, че кюрди и турци се страхуват, че във всеки един момент могат да бъдат хвърлени в затвора.

„Имената на хората, които са изпращани в затвора, се публикуват в Държавен вестник. След това тези хора нямат шанс да си намерят работа. Дипломите и паспортите им са „унищожени“. Хората няма да имат доходи, ще загубят домовете си и ще ходят гладни. Това са методи от времето на нацисткия режим“, категоричен е външният министър на Люксембург.


image0 (9K)