Европейският парламент призовава за незабавни санкции срещу управляващите в Беларус

Европейският парламент призова държавите от Европейския съюз незабавно да въведат санкции срещу представители на управляващите в Беларус заради бруталното потушаване на протестите в страната против президента Лукашенко.

„Санкциите са важен инструмент, който е на разположение на Европейския съюз. ЕП призовава Съвета на Европа незабавно да накаже настъпилите сериозни нарушения на правата на човека в Беларус. Санкциите могат да включват замразяване на активите на тези, които злоупотребяват със своята власт и нарушават основни свободи“. Това обяви днес председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли.

По-рано днес еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че Европейският съюз планира да наложи санкции срещу управляващите в Беларус. Този коментар идва в момент, когато лидерите на Европейския съюз провеждат спешна видеоконферентна среща на високо равнище, на която се очаква да бъдат одобрени санкции срещу държавни чиновници в Беларус. Причината – спорните избори за президент на страната и последвалите ги репресии срещу протестиращи, които не признават резултатите от тях.

Лукашенко, който ръководи Беларус в продължение на 26 години, е изправен пред масирани протести. Той твърди, че е преизбран за президент с близо 80 процента от гласовете на изборите. Много от гражданите на Беларус обаче смятат, че вотът е бил фалшифициран.

 


image0 (9K)