Европейският парламент: Признайте българското малцинство в Албания

Европейският парламент за първи път призова Албания да признае българското малцинство в страната.

Европейският парламент настоява, че са необходими допълнителни усилия, за да се защитят правата на всички малцинства в Албания. Това трябва да стане чрез пълно прилагане на съответното законодателство. Препоръчва се правата на хората с български етнически произход в района на Преспа, Голо Бърдо и Гора да бъдат включени в законодателството и гарантирани на практика.

Хората с български етнически произход в района в Албания – според различни източници, наброяват между 50 000 и 100 000 души. Те от десетилетия очакват да бъдат признати за официално малцинство.

През 1932 година – съгласно резолюция на Втората балканска конференция в Истанбул, българската и албанската страна подписват протокол. В него дословно се казва: „Албанската делегация признава съществуването на българско малцинство в Албания.“ Поради смяна в правителствата и настъпващата световна война, резолюцията така и не е ратифицирана. Въпросът и до днес е поставян неизменно.

Българската етническа група не е призната. Това неблагоприятно за България положение създава съществени предимства пред Македония. Тя от години провежда целенасочена политика за утвърждаване на тезата за „македонския характер“ на населението от български произход в Албания.


image0 (9K)