Европейският парламент отне имунитета на Марин Льо Пен

Европейският парламент (ЕП) свали имунитета на лидера на френската крайнодясна партия Национален фронт, Марин Льо Пен. Льо Пен, дъщеря на основателя и дългогодишен лидер на партията Жан-Мари льо Пен, е кандидат за президент на Франция. Изборите за президент на Франция са по-късно тази пролет.
Льо Пен е разследвана във връзка с публикуване в Туитър на брутални снимки, показващи жертви на „Ислямска държава“ – три снимки с екзекуции на ИД, между които и обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоли.

Вотът в пленарната зала на Европейския парламент бе потвърждение на решение на правната комисия към законодателния орган на ЕС.

Отнемането на имунитета на Марин Льо Пен означава, че срещу нея може да бъде започнато наказателно производство. За провинението „публикуване на изображения с насилие“ е възможно, при определени обстоятелства, да бъде произнесена присъда до три години затвор и глоба от 75 хиляди евро, посочва Ройтерс, цитирани от dir.bg.

Марин Льо Пен е вторият кандидат в президентската надпревара, който е изправен пред проблеми с правосъдието в навечерието на изборите. Другият е излъченият от традиционната десница експремиер Франсоа Фийон.

Ройтерс цитира огласените днес резултати от проучване на френския институт за маркетингови проучвания „Ъпиниънуей“. Според тях на първия тур на президентските избори ще победи крайнодясната Марин льо Пен с 25 на сто, следвана от центриста Еманюел Макрон с 23 процента и консерватора Франсоа Фийон с 21 пункта. „Ъпиниънуей“ дава прогноза и за изхода от втория тур в двете очаквани комбинации за балотажа. Макрон би победил Льо Пен с 63 срещу 37 на сто, а Фийон би спечелил срещу нея с 60 срещу 40 процента.


image0 (9K)